Sărbătoare: Azi e Sântămăria Mare. Ce ar fi bine să NU faci

Publicat: 15 aug. 2020, 00:28, de Eliza Popa, în ACTUALITATE , ? cititori
Sărbătoare: Azi e Sântămăria Mare. Ce ar fi bine să NU faci

Creştinii ortodocşi şi catolici prăznuiesc la 15 august Adormirea Maicii Domnului sau Sântămăria Mare – denumirea populară. În paginile Sfintei Evanghelii se găsesc puţine date despre trecerea în nefiinţă a Mariei. Dar biserica creştină consemnează că ea a mai trăit 11 ani după înălţarea Fiului său Iisus la cer şi că Dumnezeu l-a trimis pe Arhanghelul Gavriil să-i spună că va muri.

După ce a primit vestea, Maica Domnului a mers pe Muntele Măslinilor: „Şi luând Fecioara iertăciune de la toţi, s-a culcat pe pat şi a făcut rugăciune pentru întărirea lumii…Și aşa, în mâinile Fiului şi Dumnezeului Său, şi-a dat sufletul”, spune Scriptura. După trei zile, Apostolii au găsit în mormânt numai giulgiul.

Cultul Maicii Domnului

Împăratul bizantin Mauriciu (528-603) ar fi fost cel care a popularizat prăznuirea Adormirii Maicii Domnului în Răsărit, el fiind cel care a rezidit Biserica Maicii Domnului din Ghetsimani şi care a fixat definitiv data sărbătoririi ei la 15 august.

În Apus, însă, sărbătoarea a fost stabilită mai târziu de către Papa Teodor I (642-649), care era originar din Ierusalim şi care a impus data de 15 august ca dată a sărbătoririi Adormirii Maicii Preacurate, ca şi în Răsărit. Praznicul Adormirii Maicii Domnului e antecedat de o perioadă de două săptămâni de post, iar mulți pelerini merg la mănăstiri pentru a marca această sărbătoare.

Ziua Marinei

Se fac pelerinaje la mănăstiri, începe sezonul nunţilor (16 august-14 noiembrie), se deschid târgurile de toamnă şi se pomenesc morţii.

Conform tradiţiei populare, în această sâmbătă se deschid cerurile şi nu e bine să mergi cu spatele, pentru că se bucură diavolul… Popular se mai spune că cei care au suferit pagube în timpul anului şi cei care sunt bolnavi vor primi ajutorul Maicii Domnului dacă azi vor rosti rugăciuni puternice şi dacă vor împărţi lumânări la 15 săraci. Tot de Sântămăria Mare, fetele nemăritate culeg „buruiana de năvalnic” pentru aducerea peţitorilor în casă. De asemenea, să nu uităm că românii au ales ziua de 15 august pentru a sărbători „Ziua Marinei”. „Ediția din anul 2020 a Zilei Marinei Române este dedicată împlinirii a 160 de ani de la înființarea Forțelor Navale Române și, spre deosebire de alți ani, se va desfășura cu precădere în mediul online, în perioada 5 – 15 august. Vor fi, de asemenea, planificate și defilări ale navelor pe mare și pe Dunăre, la Constanța, Brăila și Tulcea”, au transmis reprezentanții SMFN (Statul Major al Forțelor Navale).