Sarcina biochimică: simptome, cauze și urmări

Publicat: 09 ian. 2022, 10:30, de Otilia Caloian, în SOCIAL , ? cititori
Sarcina biochimică: simptome, cauze și urmări
Sursa foto: Pixabay.com

Sarcina reprezintă o perioadă foarte delicată pentru orice viitoare mămică, iar o informare completă și corectă asupra acesteia este impetuos necesară. Termenul de sarcină biochimică nu este foarte cunoscut, cu toate că definește o problemă importantă de care se lovesc foarte multe femei în așteptarea unui copil.

„O sarcină biochimică reprezintă un avort spontan foarte timpuriu care are loc înainte de a cincea săptămână de sarcină, cam în același timp cu perioada menstruală așteptată. În alte cuvinte, sarcina apare, dar se întrerupe până în a 5a săptămână de sarcină (calculată din prima zi a ultimei menstruaţii), înainte ca sacul gestațional să se formeze. Mai mult decât atât, testul de sarcină apare pozitiv, însă sarcina nu se dezvoltă astfel încât să fie observată ecografic”, explică dr. Silviu Iștoc, șef de secție obstetrică-ginecologie în cadrul Medicover Hospital.

Cât de comune sunt sarcinile biochimice

Un număr exact este greu de determinat. Majoritatea femeilor care suferă o sarcină biochimică nici măcar nu își dau seama că sunt însărcinate, cu excepția cazului în care încearcă să conceapă și fac teste de sarcină în mod regulat. Însă, datorită testelor de sarcină ultra-sensibile existente acum pe piață, multe sarcini biochimice sunt detectate.

Care sunt cauzele apariției sarcinii biochimice

Au fost propuși mai mulți factori posibili, însă, din păcate, cauza exactă rămâne încă necunoscută. Cu toate acestea, în cele mai multe cazuri, pierderile de sarcină au loc din pricina unui defect al embrionului, cauzat fie de un spermatozoid, fie de un ovul anormal.

Alte motive suspectate ca fiind răspunzătoare:

•             trompe uterine afectate

•             probleme ce țin de ovulație

•             endometrioza

•             fibroza uterină

•             alte probleme de fertilitate

De asemenea, o vârstă mai mare de 35 de ani a mamei poate crește riscul de sarcină chimică.

Ce consecințe are o sarcină chimică asupra organismului femeii

Sarcinile chimice au loc pe o perioadă atât de scurtă, încât au un efect redus asupra corpului unei femei. De obicei, chiar dacă a existat una sau mai multe sarcini chimice, femeia poată să încerce din nou să rămână însărcinată, iar șansele de a avea o sarcină normală sunt destul de mari.

Dacă știi că ești însărcinată și observi că sângerezi, nu te panica. Una din patru femei experimentează sângerările în primul trimestru, așadar doar sângerarea în timpul sarcinii nu este un indicator al unui avort spontan.

Totuși, se recomandă executarea unor investigații pentru a stabili cauzele care au dus la apariția unor sarcini chimice.

Otilia Caloian și-a început cariera jurnalistică la începutul anilor 2.000. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Facultatea de Finanțe-Bănci. Este specializată în jurnalismul economic și de ... vezi toate articolele