Scandal în Timiș între PNL și USR-PLUS după negocieri eșuate

Publicat: 23 oct. 2020, 12:21, de Cezar Amariei, în News , ? cititori
Scandal în Timiș între PNL și USR-PLUS după negocieri eșuate
Dominic Fritz - Timișoara

Parteneriatul din liberali și Alianța USR – PLUS, la nivelul județului Timiș și al municipiului Timișoara, nu a mai fost semnat. Ambele tabere se acuză reciproc iar primarul Dominic Fritz a dat un ultimatum, după care anunță consultări cu ProRomânia și PSD.

După ce au câștigat, împreună, două treimi din numărul de consilieri locali în Timișoara și de consilieri județeni în Timiș, liberalii și membrii Alianței ar fi trebuit să semneze joi un program comun de guvernare locală. Acesta nu a mai fost parafat.

Dominic Fritz, noul primar al Timișoarei, susține că în ultima săptămână a fost stabilit un cadru comun cu liberalii de principii de guvernare locală, ce trebuia să se exprime și într-un vot pentru vicepreședinții Consiliului Județului și viceprimarii Timișoarei, fiecare grupare politică având un fotoliu în fiecare structură.

Cu câteva minute înainte să iesă în conferința de presă comună anunțată, Fritz susține că Nica i-a transmis că nu a primit mandat din partea Biroului Politic Județean să vorbească despre vicerpimari și vicepreședinți. A propus semnarea pactului pe proiecte și alegerea secunzilor din CL și CJ după alegerile parlamentare.

„Pentru noi, asta nu e o opțiune, eu nu pot să aștept un mare război la parlamentare. Suntem în această criză, am nevoie de o primărie funcțională cu doi viceprimari, imediat, și nu pot acum să mă joc jocuri politice. Pentru mine a fost dezamăgitor pentru că am mers la aceste negocieri cu rețineri după ce am luptat, în această campanie, împotriva unui primar PNL. În ultimii opt ani au fost aici, în primărie, niște derapaje serioase, susținute și de PNL”, a declarat Dominic Fritz într-o conferință de presă susținută joi.

Fritz nu exclude o colaborare cu PSD sau ProRomânia

Acesta a transmis un ultimatum pentru rezolvarea problemei, până luni seară. În cazul în care nu se va întâmpla nimic, susține că va deschide discuții cu ceilalți actori politici, respectiv ProRomânia și PSD.

„După luni seară, dacă spun că nu vor, va trebui să analizez alte opțiuni, ceea ce nu aș vrea. Pe mine mă interesează, chiar sunt curios ce alte opțiuni are PNL-ul, la ce se gândește domnul Nica, cu cine vrea să facă majoritate”, a mai spus Fritz.

Întrebat ce înțelege prin „alte opțiuni”, edilul a detaliat.

„Voi vorbi cu toți cei care au fost votați de timișoreni, inclusiv cu consilierii din ProRomânia și PSD. Cel care ține cheia dacă ProRomânia sau PSD vine la guvernare (locală, n.r.) este Alin Nica”, a mai spus primarul Fritz.

„Mă întristează să văd cum frustrarea și imaturitatea politică minează o relație de colaborare care ar putea aduce beneficii Timișoarei și întregului județ Timiș. Deși sunt conștient că majoritatea partenerilor de discuții de la USR PLUS sunt lipsiți de experiență în administrație publică, mărturisesc că a fost o surpriză neplăcută pentru mine să observ că partenerii noștri au abandonat negocierile când am cerut să amânăm cu o săptămână discuția despre funcții”, a transmis, în replică, Alin Nica, președintele Consiliului Județului Timiș.   

În urma alegerilor din 27 septembrie, Alin Nica a ajusn la cârma județului, cu 40% din voturi. Consiliul Județului include 16 consilieri PNL, 9 USR – PLUS, 6 ai Alianței PSD-PPU(sl) și 3 ai ProRomânia.

Dominic Fritz a câștigat Primăria Timișoarei, cu 53%. Consiliul Local este format din 13 membri PNL, 9 ai USR – PLUS, 3 ai Alianței PSD-PPU(sl) și 2 de la ProRomânia.