Scandal mondial: miliardara vietnameză a furat de-a rupt!

Publicat: 11 apr. 2024, 17:15, de Radu Caranfil, în Internațional , ? cititori
Scandal mondial: miliardara vietnameză a furat de-a rupt!

O poveste șocantă de fraudă bancară a ieșit la iveală în Vietnam și a zguduit întreaga lume financiară. Truong My Lan, o dezvoltatoare imobiliară de 67 de ani, este acuzată că a jefuit una dintre cele mai mari bănci din țară, Saigon Commercial Bank, timp de 11 ani.

Într-un proces spectaculos, desfășurat la Ho Chi Minh City, Truong My Lan este acuzată că a obținut împrumuturi de peste 44 de miliarde de dolari de la Saigon Commercial Bank, iar procurorii susțin că aproximativ 27 de miliarde de dolari ar putea fi pierduți iremediabil.

Autoritățile comuniste, de obicei discrete, au oferit un detaliu extraordinar de amplu despre acest caz, aducând în fața justiției nu mai puțin de 85 de inculpați, dintre care 14 riscă să fie condamnați la moarte.

Truong My Lan este acuzată de o serie de infracțiuni grave legate de frauda bancară. Printre acestea se numără:

Obținerea frauduloasă a împrumuturilor:

Ea este acuzată că a obținut ilegal împrumuturi în valoare de peste 44 de miliarde de dolari de la Saigon Commercial Bank, utilizând o rețea complexă de companii paravan și persoane interpuse.

Controlul fraudulos al băncii:

Deși legea vietnameză interzicea unei persoane să dețină mai mult de 5% din acțiunile unei bănci, Truong My Lan este acuzată că a controlat în secret mai mult de 90% din acțiunile Saigon Commercial Bank, folosind sute de companii paravan și persoane interpuse.

Utilizarea frauduloasă a fondurilor:

Ea este acuzată că a folosit fondurile obținute ilegal pentru achiziționarea de active și proprietăți, precum și pentru finanțarea unor proiecte personale, încălcând regulile bancare și legile privind gestionarea corectă a fondurilor bancare.

Aceste infracțiuni sunt extrem de grave și au avut un impact semnificativ asupra sistemului financiar din Vietnam, provocând pierderi uriașe și distrugând încrederea în sectorul bancar.

Acest proces senzațional face parte din campania anti-corupție „Blazing Furnaces”, inițiată de Secretarul General al Partidului Comunist din Vietnam, Nguyen Phu Trong. În cadrul acestei campanii, doi președinți și doi viceprim-miniștri au fost forțați să demisioneze, iar sute de oficiali au fost sancționați sau închiși.

Truong My Lan, provenind dintr-o familie sino-vietnameză, a devenit cunoscută în Ho Chi Minh City pentru afacerile sale imobiliare, având sub control o rețea complexă de companii paravan. Cu toate acestea, anchetatorii susțin că aceasta a controlat, de fapt, mai mult de 90% din acțiunile Saigon Commercial Bank, deși legea vietnameză interzicea unei persoane să dețină mai mult de 5% din acțiunile unei bănci.

Paradoxul corupției vietnameze

Modul în care Truong My Lan a continuat să opereze această schemă de fraudare atât de mult timp a ridicat întrebări cu privire la complicitatea unor persoane influente din Ho Chi Minh City. Mai mult, acest caz evidențiază lupta permanentă a Partidului Comunist pentru menținerea controlului asupra afacerilor și pentru a preveni apariția unui mediu economic necontrolat.

Cu toate acestea, situația este extrem de delicată, deoarece îndepărtarea completă a corupției ar putea încetini considerabil economia. Această dilemă plasează Vietnamul într-o poziție dificilă, între dorința de a atinge statutul de țară bogată până în 2045 și riscul de a afecta grav funcționarea economiei.

Într-un final, acest caz de fraudă bancară reprezintă nu doar o lovitură devastatoare pentru sistemul financiar din Vietnam, ci și un semnal puternic al luptei constante între corupție și progres.

Miroase a praf de pușcă

Truong My Lan și alți 13 acuzați se confruntă cu posibilitatea unei sentințe de moarte pentru infracțiunile grave de fraudă bancară de care sunt acuzați. Pedepsele pentru astfel de infracțiuni în Vietnam pot fi extrem de severe, iar condamnările la moarte sunt aplicate în cazuri considerate deosebit de grave.

În Vietnam, execuțiile sunt de obicei efectuate prin împușcare. Deși metoda exactă poate să varieze în funcție de circumstanțe și de decizia autorităților, împușcarea rămâne una dintre cele mai comune modalități de execuție în țară.

Este important de menționat că, în sistemul juridic din Vietnam, aplicarea pedepselor este decisă de instanța de judecată în funcție de gravitatea și circumstanțele infracțiunilor comise, iar sentințele pot varia în funcție de aceste aspecte.