Scandal uriaș în Liga Campionilor: Arbitrul Sebastian Colțescu este acuzat de rasism

Un scandal uriaș a pornit aseară la un meci de Liga Campionilor, unde arbitrul român de rezervă Sebastian Colțescu a folosit cuvântul „negru” la adresa unui jucător de la Istanbul Başakşehir, fiind interpretat ca rasist.

Meciul dintre Paris-Saint Germain şi Istanbul Başakşehir, din Liga Campionilor a fost întrerupt în minutul 16 după ce formația din Turcia a ieșit de pe teren acuzându-l pe Sebastian Colțescu de afirmații rasiste. Totul a pornit de la utilizarea cuvântului „negru” în dialogul cu arbitrul român de la centru, Ovidiu Hațegan, când îi explica cine se comportă anormal pe marginea terenului.

Staff-ul campioanei Turciei şi jucătorii acesteia, urmaţi de cei ai echipei PSG au luat decizia de a părăsi terenul după eliminarea antrenorului secund al formaţiei din Istanbul, fostul atacant camerunez Pierre Achille Webo, acuzând afirmaţii rasiste din partea arbitrului de rezervă.

Colţescu i-a cerut în min. 16 lui Haţegan să intervină pentru a-l calma pe Webo, care a fost prea vehement la o decizie a arbitrului de centru, potrivit AFP. Colţescu l-a identificat pe antrenorul secund al echipei turce cu termenul de ”tipul negru”, iar Haţegan i-a arătat cartonaşul roşu fostului atacant camerunez.

Webo a protestat, iar atacantul franco-senegalez Demba Ba (rezervă) a coborât din tribună şi l-a acuzat de rasism pe Colţescu, reproşându-i că s-a referit la culoarea pielii lui Webo, întrebându-l dacă ar fi făcut la fel şi dacă era cazul unei persoane albe, relatează AFP.

Şi jucători de la PSG, printre care Neymar, Mbabbe şi Marquinhos, au venit pentru a cere explicaţii la marginea terenului. După mai multe minute de discuţii cele două echipe au părăsit terenul.

Ulterior, preşedintele campioanei Turciei a afirmat că echipa sa nu va relua jocul dacă al patrulea oficial (Colţescu) nu va fi îndepărtat.

Probleme lingvistice

În limba română, cuvântul „negru” nu este un cuvânt rasist. Din păcate, seamănă cu interpelări rasiste din limba engleză. Oricum, a fost o greșeală din partea lui Colțescu să descrie o persoană după culoarea pielii. Dar până la rasism este cale lungă.

Fostul internaţional român Ciprian Marica a afirmat, marţi seara, pe Facebook că reacţiile sunt exagerate după exprimarea rasistă a arbitrului român Sebastian Colţescu în timpul meciului dintre Paris-Saint Germain şi Istanbul Başakşehir, din Liga Campionilor.

„Coltescu a greşit! Dar de la asta până a i se da o dimensiune planetară unei erori de exprimare, e cale lungă. S-a făcut un circ incredibil cu retragerea de pe teren, cu refuzul de a mai juca fotbal! Să fim serioşi, rasismul există, e de condamnat în orice situaţie, dar nu despre rasism e vorba în cazul nefericitului Colţescu, S-a grăbit, a greşit, dar e prea mult! Ştiu ce spun, fiindcă, spre exemplu, în cariera mea n-am văzut nicio reacţie când noi, românii, eram făcuţi Ţigani pe afişele meciurilor oficiale la Paris. Şi în atâtea şi atâtea situaţii, în meciuri din Champions League, în jocuri cu vizibilitate mare”, a scris fostul atacant în reţeaua de socializare.

„Aloooo, domnilor fotbalişti şi oficiali, aţi făcut show în seara asta! Din păcate, pornit de la o greşeală de exprimare a lui Colţescu, aşa cum am mai spus, într-un dialog în română cu colegul lui, nu i s-a adresat unui jucător sau antrenor. Cu acest gen de spectacol chiar se duce în derizoriu lupta contra rasismului, se aduce un deserviciu celor care chiar fac eforturi serioase pe acest plan. Avem noi, românii, multe probleme, dar asta cu rasismul nu!”, a mai afirmat Marica, principalul acţionar al clubului de ligă secundă FC Farul Constanţa.

Şi Mihai Stoica, managerul general al clubului FCSB, liderul Ligii I, consideră că s-a exagerat în acest caz de rasism: „Sebi (Colţescu, n. red.) le-a luat faţa lui Nagelsmann şi Ronaldo. P.S. Mi se pare o exagerare teribilă”.

Meciul se rejoacă în seara aceasta

Uniunea Europeană de Fotbal a confirmat că meciul dintre Paris Saint-Germain şi Istanbul Başakşehir, din Grupa H a Ligii Campionilor, suspendat în min. 16, la scorul de 0-0, din cauza remarcilor rasiste ale arbitrului de rezervă român Sebastian Colţescu, va fi reluat miercuri, cu alţi arbitri.

„În urma unui incident la meciul din UEFA Champions League din această seară dintre Paris Saint-Germain FC şi Istanbul Başakşehir FK, UEFA a decis în mod excepţional – în urma discuţiilor cu ambele cluburi – ca minutele rămase să se joace mâine (miercuri, n. red.), cu o nouă echipă de oficiali. Ora de start a fost fixată pentru 18:55 CET (19:55 în România)”, se arată în comunicat.

Forul continental a anunţat că o anchetă amănunţită va fi demarată imediată în legătură cu incidentul.

Și Federația Română de Fotbal s-a delimitat de reacția lui Sebastian Colțescu și a demarat o anchetă pentru a afla ce s-a întâmplat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...