Scandalul ”Antibioticelor”. Ce face Comisia Europeană?

În Uniunea Europeană, anual, 400.000 de persoane mor din cauza rezistenței antimicrobiene. Așadar descoperirea de noi antibiotice reprezintă o necesitate pentru a face față rezistenței bacteriene, dar companiile farmaceutice vin un sistem considerat ”scandalos”, transmite Euronews.

În timp ce Comisia europeană încearcă să-și revizuiască legislația farmaceutică, producătorii se străduie să își apăre interesele, nu fără controverse.

Astfel, producătorii de medicamente susțin că dezvoltarea de noi molecule necesită investiții în cercetare. Or, antibioticele nu reprezintă pentru ei un interes comercial. Pentru implicarea în cercetare, producătorii vin cu un sistem controversat.

În schimbul efortului financiar făcut pentru dezvoltarea de noi antibiotice, unui producător i se va acorda o prelungire pentru mai multe luni a exclusivității unui brevet pe care îl deține pentru un alt medicament mai profitabil, de exemplu un anxiolotic sau antidepresiv..

Așa cum știm, RAM – rezistența antimicrobiană – este cea mai mare pandemie care ar putea costa mai multe mii de miliarde de euro pe an în perspectiva 2030. RAM ucide 400.000 de persoane pe an în Uniunea Europeană. Avantajul ar fi să ne asigurăm că putem susține punerea pe piață între 2 și 4 antibiotice pe an, afirmă Nathalie Moll, directoarea generală EFPIA (Federația europeană a asociațiilor și industriilor farmaceutice).

Pentru asociațiile de protecția consumatorilor, sistemul susținut de companiile farmaceutice este scandalos.

Monique Goyens, directoarea generală a BEUC (Biroul european al uniunii consumatorilor): Dacă se continuă aplicarea acestei exclusivități după expirarea brevetului inițial, asta înseamnă pentru consumator că trebuie să plătească mai scump. Deci nu va exista un produs mai puțin scump, un produs generic sau un produs biosimilar. Asta înseamnă că el – consumatorul – are mai puține variante din care să aleagă și deci el va plăti mai scump. Asta înseamnă, de asemenea, că în unele țări tratamentul nu va fi disponibil dacă firmele farmaceutice vor vinde doar în acele țări unde au profit.

Contactată de Euronews, Comisia europeană recunoaște că acest ”mecanism este discutat” în cadrul revizuirii legislației farmaceutice și că are ”mai multe opțiuni pe masă”. Asociațiile de consumatori se tem că aceste discuții nu vor face obiectul unei dezbateri publice.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Portul Constanţa se pregătește pentru noua recoltă: Toate drumurile intens circulate...

Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime (CNAPM) Constanţa anunță că, în următoarele două luni, adică până la începerea campaniei de recoltare, toate drumurile intens circulate...

Prefectul de Prahova îi face concurență lui Iulian Dumitrescu la preşedinţia...

Virgiliu Nanu, preşedintele PSD Prahova și prefectul județului, îi face concurență lui Iulian Dumitrescu, acuzat de corupţie şi aflat sub control judiciar, la preşedinţia...