Scandalul legumelor date cu chimicale ca să se coacă forțat a fost tranșat de procurorii buzoieni. Concluzia? Sunt bune de mâncat!
Parchetul Judecătoriei Pogoanele a anunţat, luni, într-un comunicat de presă, că roşiile verificate pot fi consumate de către populaţie întrucât concentraţia de substanţe chimice este în limita admisă, însă castraveţii aceloraşi legumicultori trebuie retraşi de la vânzare întrucât sunt dăunători pentru sănătate.
Chiar şi aşa, cei trei legumicultori vor fi cercetați în continuare dat fiind că utilizarea substanţelor chimice neautorizate, indiferent de valoarea concentraţiei, constituie infracţiune.
Rezultatele expertizelor vor fi comunicate, luni, tuturor instituţiilor responsabile de siguranţa alimentară – Direcţia Agricolă, Direcţia de Sănătate Publică şi Direcţia Sanitar Veterinară a judeţului Buzău, care trebuie să scoată de pe piață castraveții cu chimicale.
Reamintim că trei bărbaţi din Ilfov şi Buzău sunt cercetaţi într-un dosar care vizează utilizarea sau revânzarea de substanţe toxice, pentru coacerea prematusă a legumelor cultivate în solarii. În urma unor percheziţii şi a unui flagrant, au fost ridicate peste 200 de kilograme şi peste 350 de litri de substanţe toxice neomologate, unele expirate.