Scapi de multe boli diareice și respiratorii doar spălându-te pe mâini!

Aproximativ 30% din afecțiunile diareice și 20% din infecțiile respiratorii pot fi prevenite  printr-o igienă corectă a mâinilor, precizează Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

Cu ocazia Zilei Mondiale a Igienei Mâinilor (anual, la 5 mai), INSP recomandă spălatul pe mâini temeinic, cu mult săpun și apă, înainte și după masă, folosirea toaletei, manipularea alimentelor, suflarea nasului, îngrijirea unei persoane bolnave, schimbatul scutecelor etc. De asemenea, trebuie să ne spălăm pe mâini după ce am strănutat , am tuștit, am atins animale.

Anul acesta, tema prinicipală a  Zilei Mondiale a Igienei Mâinilor vizează îmbunătățirea acțiunilor de prevenție a infecțiilor și a rezistenței antimicrobiene.

„Personalul medical trebuie să respecte cu stricteţe cele cinci momente cheie ale igienei mâinilor atunci când oferă îngrijiri de sănătate: înainte de a intra în contact cu pacientul, înainte de a îndeplini proceduri aseptice, după expunerea la fluide ale corpului, după contactul cu pacientul, după atingerea obiectelor aflate în contact sau în apropierea pacientului. (…) Conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ar trebui să ne spălăm mâinile cu apă şi săpun timp de minim 20-30 secunde dacă acestea nu au murdărie vizibilă sau să ni le curăţăm cu gel alcoolic de mâini în lipsa apei şi săpunului. Dacă murdăria este vizibilă, spălarea ar trebui să dureze minim 30-40 de secunde”, recomandă INSP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Scandal la Brăila: Primăria acuzată de fraudă cu fonduri europene în...

Primăria Brăila se află în centrul unui scandal major după ce a fost acuzată că a folosit Festivalul Peștelui, un eveniment finanțat din fonduri...

Ce baroni locali PSD ar dispărea după reforma Ciolacu

Reforma propusă de liderul PSD, Marcel Ciolacu, a stârnit discuții aprinse în rândul baronilor locali ai PSD. Vezi lista celor 20 de baroni locali...