Schengen: România și Bulgaria au propus desființarea controlului la frontieră

Publicat: 27 aug. 2023, 12:30, de Cristian Matache, în POLITICĂ , ? cititori
Schengen: România și Bulgaria au propus desființarea controlului la frontieră

Bulgaria și România trebuie să ridice controalele la frontieră, dacă ambele țări nu sunt admise în spațiul Schengen până la Crăciun. Așa a afirmat europarlamentarul bulgar Andrey Novakov.

În decembrie, Austria și Țările de Jos au blocat intrarea Bulgariei în zona fără vize, în timp ce doar Austria a blocat România. Această decizie a provocat chiar discuții în cercurile diplomatice despre posibila „deconectare” a României de Bulgaria, care este susținută de Olanda.

„Pentru fiecare zi pierdută la graniță, camionul pierde 200 de euro pentru proprietarul său. Mulți șoferi renunță pentru că nu vor să stea la granițe”, a spus Novakov.

„Sunt mii de încercări de a trece granița [ilegal] în fiecare zi. Când polițiștii corupți sunt prinși, ar trebui să știe că își vor pierde pensia și toate privilegiile”, a adăugat el.

Totuși, potrivit acestuia, obstacolele din calea către zona Schengen pentru Bulgaria și România nu mai sunt legate de vetoul Olandei și Austriei.

„Vor fi alegeri, iar cineva are nevoie de mesaje mai sexy, de genul îi vom opri ca să dormi liniștit. Un somn liniștit în Austria nu depinde de faptul că suntem în Schengen, dimpotrivă”, a comentat Novakov.

Prim-miniștrii Bulgariei și României, Nicolai Denkov și Marcel Ciolacu, s-au întâlnit marți la Atena, pentru a discuta despre o strategie comună pentru aderarea Bulgariei și României la spațiul Schengen.

Denkov a spus că abolirea controalelor la frontieră, dintre Bulgaria și Grecia și dintre Bulgaria și România, va elibera resurse pentru o protecție și mai bună a frontierei externe a Uniunii Europene, dintre Bulgaria și Turcia.

În plus, vor dispărea cozile de mașini la punctele de trecere a frontierei dintre statele membre UE, ceea ce va reduce semnificativ emisiile de dioxid de carbon.

În cadrul unei dezbateri despre Schengen în Parlamentul European, luna trecută, copreședintele Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa, Ilhan Kuciuk, a spus că cetățenii Bulgariei și României nu sunt cetățeni mai mici ai UE. El a criticat Consiliul European pentru că a permis două țări să blocheze intrarea Bulgariei și a României în spațiul Schengen.

Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care subliniază că ambele țări au îndeplinit deja cerințele necesare pentru a adera la Schengen – deși europarlamentarii regretă decizia Consiliului din 8 decembrie 2022, care a respins aderarea „fără a oferi vreo justificare legală legată de criteriile de intrare”.

La începutul acestei luni, ministrul austriac de interne Gerhard Karner a cerut extinderea dreptului de veto asupra intrării României și Bulgariei în Schengen, pentru a menține controalele la frontieră cu aceste țări.

Poziția oficială a Vienei este că mulți migranți neînregistrați și solicitanți de azil ajung în Austria prin aceste țări. Cu toate acestea, Karner a recunoscut că numărul migranților care solicită azil în Austria a scăzut.

Karner a confirmat neschimbată poziția Austriei, la o întâlnire de miercuri cu omologul său român, Cătălin Predoiu.

La mijlocul lunii iunie, prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că guvernul său va lansa un plan extins pentru a forța Austria să-și ridice dreptul de veto în lunile următoare.