Mulți aditivi din alimentele procesate măresc riscul de diabet de tip 2

Publicat: 30 apr. 2024, 20:59, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Mulți aditivi din alimentele procesate măresc riscul de diabet de tip 2
aditivi emulgatori alimente procesate diabet tip 2

Mulți aditivi – numiți emulgatori – folosiți în mod curent în numeroase alimente procesate, în special în dulciuri,  sunt implicați în apariția diabetului de tip 2.

În premieră, o echipă de cercetători francezi din cadrul Institutului Național de Cercetare în Agricultură, Alimentație și Mediu au analizat legătura dintre emulgatori și riscul dezvoltării diabetului de tip 2. Mathilde Touvier, director de cercetare INSERM (Institutul Național de Sănătate și Cercetare Medicală din Franța), și profesorul Bernard Srour sunt principalii autori ai studiului.

Studiul

Studiul intitulat ”Emulgatorii și riscul de diabet de tip 2 a fost publicat în The Lancet Diabets&Endocrinology Journal. În acest studiu au fost incluși 104,139 adulți din Franța cu vârsta medie de 43 de ani, evaluați circa 14 ani. Participanții la studiu au raportat ceea ce mănâncă și li s-au analizat alimentele consumate pentru a identifica prezența acestor aditivi. Astfel, s-a putut evalua gradul de expunere la acești emulgatori.

În timpul studiului, 1.056 de participanți au fost diagnosticați cu diabet. Evident, s-a ținut seama de mai mulți factori de risc pentru diabet: vârsta, genul, greutatea corporală, fumatul, consumul de alcool, sedentarismul, dar și calitatea generală a dietei, aportul de zahăr.

După o monitorizare de aproximativ șapte ani, cercetătorii au observat că expunerea prelungită la o serie de emulgatori este asociată cu riscul crescut de diabet de tip 2.

Printre emulgatorii implicați sunt : caragenani (agent de îngroșare E407), fosfat de tripotasiu (E340), esteri ai acidului moni și diacetiltartric ai mono și digliceridelor acizilor grași, citrat de sodiu (E331), guma de Guar (E331), guma arabică (E414), xanthan  (E415).

Ce sunt emulgatorii

Emulgatorii sunt aditivi alimentari care ajută la amestecarea și stabilizarea ingredientelor care nu se amestecă în mod natural.

Astfel, emulgatorii ajută ingredientele care nu s-ar amesteca în mod normal, cum ar fi apa și grăsimea, să se combine fără probleme și uniform. De exemplu, în cazul înghețatei, emulgatorii sunt folosiți pentru ca să rămână netedă și cremoasă, inclusiv când este depozitată. Emulgatorii sunt prezenți în alimentele procesate și ambalate: prăjituri, iaurt, înghețată, ciocolată, semipreparate  etc. Adică foarte multe alimente, mai ales semipreparate și preparate gata de consum, conțin acești aditivi pentru a le prelungi termenul de valabiliate, pentru a le menține aspectul, gustul, textura.

Emulgatorii cei mai frecvenți sunt mono- și digliceride ale acizilor grași, amidon modificat, lecitine, fosfați, celuloze, gume, pectine.  Sunt studii recente care sugerează că emulgatorii pot dezechilibra microbiota intestinală, pot crește riscul de inflamație și de perturbare metabolică, ducând la rezistența la insulină și apariția diabetului.