Schimbările climatice pot agrava bolile cerebrale

Publicat: 21 mai 2024, 06:15, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Schimbările climatice pot agrava bolile cerebrale
boli cerebrale schimbări climatice decese

Schimbările climatice sunt susceptibile de a afecta negativ sănătatea persoanelor cu afecţiuni cerebrale, susţine o echipă de cercetători  de la  University College London (UCL).

Echipa subliniază, în The Lancet Neurology, necesitatea urgentă de a aprofunda impactul schimbărilor climatice asupra persoanelor cu afecţiuni neurologice, în primul rînd pentru a preveni agravarea acestora.

Echipa, condusă de profesorul Sanjay Sisodiya (Institutul de Neurologie Queen Square al UCL), a analizat 332 de lucrări publicate în întreaga lume, între 1968 și 2023.

Cercetătorii spun că se așteaptă să crească amploarea  efectelor potențiale ale schimburilor climatice. Ei s-au axat pe 19 afecţiuni diferite ale sistemului nervos, alese pe baza studiului Global Burden of Disease 2016, inclusiv acidentul vascular cerebfal, migrena, Alzheimer, meningita, epilepsia şi scleroza multiplă. De asemenea, au studiat impactul schimbărilor climatice asupra mai multor afecțiuni psihiatrice frecvente: anxietate, depresie, schizofrenie.

Dovezi clare

Într-un comunicat al Institutul de Neurologie Queen Square al UCL, profesorul Sisodiya spune că sunt ”dovezi clare privind impactul climei asupra unor afecțiuni ale creierului, în special accidentele vasculare cerebrale și infecțiile sistemului nervos”.

În principal, cercetătorii avertizează asupra potențării efectelor  asupra bolilor neurologice, în cazul variațiilor de temperaturi – atât scăzute cât și ridicate – pe parcursul unei zile. De altfel, statisticile arată o creștere a spitalizărilor, a  dizabilităților și a deceselor ca urmare a accidentelor vasculare cerebrale, în perioadele de caniculă.

De asemenea, temperaturile nocturne pot fi deosebit de importante. Astfel, temperaturile mai ridicate pe parcursul nopţii pot perturba somnul. Or, se ştie că lipsa unui somn odihnitor poate agrava o serie de afecţiuni ale creierului”, explică prof. Sisodiya.

Totodată, cercetătorii subliniază că persoanele cu demențe sunt afectate de temperaturile extreme și de fenomenele meteorologice (inundații, incendii), deoarece afectarea cognitive le reduce capacitatea de a se adapta la acestea.

În același comunicat, autorii acestui amplu studiu susțin că pentru protejarea persoanelor cu afecțiuni neurologice, printre care accidentul vascular cerebral, maladia Alzheimer, este necesară continuarea cercetărilor privitoare la impactul schimbările climatice asupra acestor patologii.

.