Ministrul Muncii: „România nu e monitorizată de FMI!”

Publicat: 10 nov. 2023, 21:30, de Daria Diaconeasa, în ACTUALITATE , ? cititori
Ministrul Muncii:

Potrivit estimărilor FMI, costurile generate de implementarea noii Legi a pensiilor se situează în jurul a 0,5% din PIB în 2024 și 1% din PIB începând cu 2025. Conform ministrul Muncii aceste informații nu sunt monitorizate de FMI.

România nu e monitorizată de FMI. Vă rog să-mi dați voie să mă îndoiesc. Inclusiv noi, la ministerul Muncii, am avut reprezentanți ai FMI cu care am discutat în septembrie. Dar oficial eu nu am văzut nimic de la FMI  în sensul acesta”, a spus ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

FMI estimează că implementarea noii legi a pensiilor va genera cheltuieli echivalente cu 0,5% din PIB în 2024.

În urma vizitei în România, misiunea FMI pregătește raportul final în baza articolului IV, pe care îl va prezenta în consiliul director, abordând situația financiară a țării. Datorită apariției proiectului de lege, raportul va include un paragraf specific care subliniază că „proiecția prezentată în raport nu include cheltuielile rezultate din aplicarea noii legi a pensiilor, estimate la aproximativ 0,5% din PIB în 2024, și suplimentar 1% din PIB începând cu 2025”, conform sursei citate. De asemenea, se va menționa că aceste cheltuieli adiționale conduc la o traiectorie a deficitului incompatibilă cu consolidarea bugetară și atingerea țintei de 3% din PIB. Sursa indică faptul că reprezentanții FMI subliniază necesitatea reconsiderării acestei componente a legii, care implică aceste cheltuieli sau a reconsiderării implementării legii în forma propusă.

Legea pensiilor a fost adoptată joi de către Guvern.

Conform ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, anul 2024 va marca prima dată când un Guvern va acorda două creșteri ale pensiilor: una în funcție de rata inflației plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut, iar cealaltă prin recalculare.

Ea a declarat joi că impactul adițional, comparativ cu creșterea prevăzută în legea actuală, prin recalculare de la septembrie până în decembrie 2024, este de 10 miliarde de lei.