Schimbări majore la contribuția de solidaritate! Taxe mai mici pentru OMV Petrom. Americanii de la BSOG, scutiți

Publicat: 02 mai 2023, 15:23, de Cristian Matache, în ACTUALITATE , ? cititori
Schimbări majore la contribuția de solidaritate! Taxe mai mici pentru OMV Petrom. Americanii de la BSOG, scutiți

OMV Petrom nu va mai fi obligată să plătească contribuția de solidaritate de 60% pe ″profiturile excesive″, ci o taxă fixă pe țițeiul prelucrat. Americanii de la BSOG, care deja scot gaze din Marea Neagră, nu vor plăti nimic.

Senatorii au depus amendamente noi la legea taxe de solidaritate, întoarsă de către președintele României, Klaus Iohannis, la Parlament, iar noile prevederi schimbă aproape complet versiunea inițială a actului normativ.

Astfel, se elimină cote de 60% aplicată pe diferența de profit între anul trecut și media anilor 2018-2021 și schimbă și aria de aplicabilitate a taxei de solidaritate. În

În schimb a fost introdusă o taxă în sumă fixă pe țițeiul prelucrat în rafinării, care va fi datorată doar de către companiile care practică concomitent activități de extracție și de rafinare a țițeiului. Singura companie din România aflată în această situație este OMV Petrom.

Special pentru Petrom, se introduce o taxă aplicată la cantitatea de țiței rafinat, care este de 350 de lei pe tonă.

Profit.ro a calculat că în noua variantă a legii, OMV Petrom ar trebui să plătească 1,48 miliarde de lei, cu mult peste suma care s-a vehiculat în cazul în care legea ar fi fost promulgată de Klaus Iohannis, adică de aproape 1 miliard de euro.

BSOG scapă de plata taxei pentru că, potrivit unui noi amendament, “contribuabilii care în perioada 2018 – 2021 nu au obținut producție din domeniile  prevăzute la art. 1 alin (1) nu datorează contribuția de solidaritate”.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, joi, Parlamentului, spre reexaminare, legea privind taxa de solidaritate impusă de Guvern companiilor energetice, informează Agerpres.

Șeful statului a considerat că Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 186/2022, în care este prevăzută şi contribuţia de solidaritate, are unele dispoziţii care „nu sunt îndeajuns de clare”, astfel încât să ofere siguranţa de a nu genera probleme în aplicare şi, prin urmare, se impun a fi reanalizate de către Parlament.

Preşedintele a menționată că această contribuţie de solidaritate va fi plătită de societăţile comerciale care desfăşoară activităţi în sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriilor şi care au ponderea acestor activităţi în cifra de afaceri de peste 75% inclusiv, iar aceasta se va calcula prin aplicarea unei cote de 60% asupra bazei, iar baza se calculează pe baza profiturilor impozabile anuale în exerciţiul financiar 2022 şi, respectiv, în exerciţiul financiar 2023, care depăşesc cu mai mult de 20% media profiturilor impozabile aferente exerciţiilor financiare din perioada 2018-2021.