Schimbări majore pentru angajații din România. Cine beneficiază de dublarea perioadei de telemuncă

Publicat: 11 iun. 2024, 15:38, de Corina Oprea, în SOCIAL , ? cititori
Schimbări majore pentru angajații din România. Cine beneficiază de dublarea perioadei de telemuncă
sursa: google

Vești bune pentru unii angajați din România. Un nou proiect legislativ vizează dublarea perioadei de telemuncă pentru mai multe persoane. Acestea trebuie, însă, să îndeplinească o condiție clară pentru a beneficia de acest sprijin în fiecare lună.

Zile mai multe de telemuncă

Consiliul Economic și Social a dat undă verde unui proiect legislativ ce introduce modificări majore în legislația muncii din România. Conform acestui proiect, părinții care au copii cu handicap vor beneficia de o perioadă lunară dublată de telemuncă.

Această inițiativă are scopul de a susține familiile cu nevoi speciale, fără a impune costuri suplimentare asupra bugetului public sau a afecta activitatea companiilor. Proiectul legislativ subliniază că îngrijirea unui copil cu handicap necesită mult mai mult timp și resurse decât îngrijirea unui copil fără handicap.

De asemenea, copiii cu nevoi speciale au particularități de dezvoltare fizică și psihică ce impun o atenție și o implicare sporită din partea părinților.

Astfel, prin dublarea perioadei de telemuncă, părinții vor avea posibilitatea să acorde atenția necesară dezvoltării armonioase a copiilor lor, contribuind la creșterea calității vieții acestor familii și la integrarea mai eficientă a copiilor cu nevoi speciale în societate.

„Considerăm că, spre deosebire de părinții copiilor care nu suferă de handicap, părinții copiilor cu handicap trebuie să beneficieze de un sprijin din partea legiuitorului, sens în care se impune legiferarea, astfel încât aceasta să răspundă nevoilor reale ale acestora”, se mai precizează în nota de fundamentare.

Proiectul legislativ, care completează și modifică Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, include patru prevederi esențiale:

  1. Dublarea perioadei de telemuncă: Părinții cu copii cu handicap vor putea lucra în regim de telemuncă 8 zile pe lună, față de 4 zile cât este prevăzut în prezent.
  2. Extinderea vârstei copiilor: Vârsta copiilor cu handicap pentru care părinții pot beneficia de aceste 8 zile de telemuncă va fi extinsă până la 18 ani, comparativ cu limita actuală de 11 ani.
  3. Zile suplimentare pentru mai mulți copii cu handicap: Părinții cu mai mult de un copil cu handicap vor primi încă două zile de telemuncă pe lună, pe lângă cele 8 zile inițiale.
  4. Protecția drepturilor: Angajatorii nu vor putea anula aceste drepturi prin regulamente interne.

Astfel, au fost adăugate noi alineate la articolul 118^1 din Codul Muncii, care clarifică situația în ceea ce privește copiii cu probleme și responsabilitățile părinților în ceea ce privește programul de telemuncă:

„Prin derogare de la alin (1) salariații care au în întreținere copii în vârstă de până la 18 ani, încadrați în grad de handicap, beneficiază de un număr de 8 zile pe lună de muncă la domiciliu sau în regim de telemuncă, în condițiile Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă, cu modificările și completările ulterioare, cu excepția situațiilor în care natura sau felul muncii nu permite desfășurarea activității în astfel de condiții.

(5) În cazul salariaților care au în întreținere copii gemeni sau tripleți, precum și în situația familiilor cu 2 sau mai mulți copii încadrați în grad de handicap, se acordă 2 zile în plus pe lună pentru fiecare copil (al doilea, al treilea etc.), față de cele menționate la alin. (4)”, se arată în lege.