Școli și spitale în frig, la Timișoara. Dominic Fritz își recunoaște neputința și cere o soluție națională: „Nimeni nu poate face față singur”

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz , a admis că zeci de mii de case, spitale și școli din municipiu nu au căldură. El a explicat, miercuri, 13 octombrie, că de la începutul anului, preţul gazului „a explodat” şi nimeni nu poate face faţă singur. Prin urmare, nici societatea din subordinea primăriei, Colterm. Fritz cere „o soluţie naţională”.

Zeci de mii de abonaţi din Timişoara, persoane fizice, şcoli, spitale racordate la sistemul centralizat de încălzire, nu au primit încă agent termic. Deşi temperaturile sunt foarte scăzute. Mai multe unităţi de învăţământ din municipiu au anunţat că vor trece în online, din cauza frigului din clase.

Prețul gazului a explodat

Primarul Dominic Fritz justifică, într-un comunicat de presă remis, miercuri, 13 octombrie, că este important să înţelegem în ce situaţie suntem. El susține că doar într-o săptămână, preţul gazului a crescut de la 550 de lei la 833 lei MW/oră. Asta după ce, de la începutul anului, crescuse deja de patru ori.

Această explozie de preţuri este fără precedent şi nimeni nu-i poate face faţă, singur. Consecinţele pentru fiecare consumator sunt imediate şi din păcate, Colterm nu face excepţie.

Astăzi costurile sunt în jur de 2.000.000 de lei pe zi; 1.000.000 de euro la două zile. În decembrie, ianuarie şi februarie ne aşteptăm la costuri de peste 3,5 milioane de lei pe zi, în jur de 100.000.000 de lei pe lună (…)”, spune Fritz.

Colterm, contracte pe o singură zi din cauza datoriilor

Edilul explică și că, de aproape doi ani, furnizorul de gaz EON încheie cu compania Colterm contracte pe o singură zi şi cu plata în avans. Motivul îi reprezintă cei 70.000.000 de lei „acumulaţi ca datorie în ultimii ani”.

Primăria a început să plătească datoriile istorice şi s-a ajuns la zi şi cu plata facturilor curente. De la începutul anului au fost decontați pentru Colterm 132.000.000 de lei.

Municipiul şi-a asumat plata a 50.000.000 de lei datorii ale Colterm către furnizorul de gaz şi 35.000.000 de lei datorii bancare ale Colterm, obligaţii parafate şi neonorate până acum.

Colterm, de la redresare la prăbușire, din cauza gazului

Plata zilnică, în avans, (spre furnizorul de gaz, n.r.) înseamnă că societatea Colterm este direct branşată la bugetul local şi Primăria este sub presiune: dacă nu plătim, se opreşte căldura în oraş, inclusiv în spitale şi şcoli.

Într-un scenariu normal, Colterm era anul acesta, pe o direcţie de redresare (…). Am restructurat activităţile Colterm, numărul de directori şi al angajaţilor, care nu au legătură cu producția de agent termic, cu 100. Am organizat un concurs pentru selecţia membrilor Consiliului de administraţie, asistat de un expert independent. Am angajat o firmă de avocatură să protejeze patrimoniul oraşului.

Am încheiat un acord cu Banca Mondială de consultanţă pentru un sistem local de termoficare viabil economic şi ecologic. Problema este că preţul gazului a crescut atât de puternic încât se află la cote istorice, şi nu există, nici măcar la primărie, banii necesari pentru aceste plăţi”, spune primarul Dominic Fritz.

Fritz cere o soluție națională

Edilul afirmă că se aplică toate soluţiile locale posibile: subvenţia pentru gigacalorie, care este la limita maximă permisă de lege. Precum şi restructurarea profundă a companiei. Însă, spune el, este nevoie şi de o soluţie naţională.

Ştiu că în Parlament se discută, la iniţiativa PSD, despre o plafonare a preţului. Ieri USR, prin premierul desemnat Dacian Cioloş, a lansat şi alte soluţii: reducerea TVA la energie de la 19% la 5%, subvenţionarea CET-urilor, credite fiscale pentru IMM-uri, ori exceptarea de la plata certificatelor verzi.

Toate aceste propuneri sunt binevenite, oricine le-ar promova, pentru că sunt salvatoare pentru oraşe. Altfel nu ar mai avea niciun leu pentru investiţii şi pentru cetăţeni. Fac un apel la partidele parlamentare să găsească un consens în jurul acestor soluţii şi să le promoveze de urgenţă prin Parlament. Fără soluţii naţionale, Timişoara nu se va putea proteja împotriva acestei furtuni perfecte în economia globală”, afirmă Dominic Fritz.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
energie_bursa

Românii fac economie la energie. Consumul populației a scăzut cu aproape...

Prețurile în creștere la energie i-au făcut pe români să consume mai puțin. Consumul populației, în 2022, a fost cu aproape 10% mai mic.  Consumul...