Școlile se pot dota cu sisteme de supraveghere, fără acordul părinților și profesorilor

Publicat: 26 mart. 2024, 08:16, de Magda Marincovici, în Educație , ? cititori
Școlile se pot dota cu sisteme de supraveghere, fără acordul părinților și profesorilor

Ministrul Educației anunță că școlile se pot dota cu sisteme de supraveghere audio-video fără a mai fi necesar acordul elevilor, părinților sau profesorilor, pentru a preveni și a afla adevărul despre cazurile de violență.

”Pe lângă activitățile de prevenție, este important ca în cazurile de violență să putem afla adevărul vizavi de ce se întâmplă, de faptele reclamate. Prin urmare, am considerat necesară modificarea cadrului legislativ pentru ca școlile să poată decide instalarea sistemelor de supraveghere audio-video pentru asigurarea pazei și protecției persoanelor și a bunurilor, precum și ca măsură de prevenție a actelor de violență ce pot apărarea în spațiul școlar”, a anunțat Ligia Deca, în legătură cu noul proiect.

Dotarea cu aceste dispozitive de supraveghere nu se putea face până acum fără consultarea cadrelor didactice, părinților sau a elevilor majori.

Ministrul Educației, Ligia Deca a subliniat că această măsură este în interesul comunității: a elevilor, cadrelor didactice, inclusiv a părinților. Din această perspectivă, ministrul Educației și-a exprimat speranța că ”atât profesorii, cât și părinții și elevii majori, de al căror acord era nevoie anterior, vor înțelege necesitatea” acestei măsuri.

Camere pot fi instalate și în exteriorul clădirilor, dar și pe holuri, în sălile de mese, în săli de sport, săli de festivități, cămine, internate, biblioteci școlare sau centre de informare.

„Modificarea propusă în proiectul de ordonanță de urgență dă școlii posibilitatea de a decide în interesul comunității și, sigur în funcție de specific, fără a mai fi condiționată de acordul părinților sau al cadrelor didactice. Practic, școlile care au instalat un sistem de supraveghere audio-video monitorizează activitatea din sălile de clasă și își asumă răspunderea prentru respectarea prevederilor privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal”.

Ministrul Deca a mai precizat că aceste înregistrări vor putea fi folosite numai în scopul investigării sesizărilor de violență sau furt, nu și pentru evaluarea profesională a cadrelor didactice.