Scumpiri sigure de la 1 august. Guvernul promite protecție pentru categoriile vulnerabile

Publicat: 10 iul. 2025, 20:39, de Corina Oprea, în ECONOMIE , ? cititori
Scumpiri sigure de la 1 august. Guvernul promite protecție pentru categoriile vulnerabile

Mai multe scumpiri anunțate de la 1 august, inclusiv creșterea TVA și modificările în sistemul de sănătate, au stârnit îngrijorări în rândul populației. Guvernul susține că prețurile sunt dictate de piață, dar că persoanele vulnerabile vor beneficia de protecție. Reprezentanții Executivului afirmă că obiectivul acestor măsuri este reforma profundă a statului, nu impunerea unei austerități.

Scumpiri la 1 august, dar și măsuri compensatorii

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Dogioiu, a explicat că scumpirile anunțate pentru luna august sunt o consecință a mecanismelor economiei de piață. Totodată, ea a dat asigurări că autoritățile vor proteja categoriile sociale vulnerabile, așa cum s-a procedat și în alte situații.

„Scumpirile sunt dictate de economia de piață. Scumpirile, ieftinirile, prețurile sunt dictate de economia de piață. Sigur, va exista o protecție a categoriilor vulnerabile, întotdeauna a existat. Am văzut și în cazul electricității că există”, a declarat Ioana Dogioiu la B1 TV.

Aceasta a subliniat că prioritatea Guvernului este să mențină o piață echilibrată, care să genereze prețuri corecte pentru consumatori.

Reformă, nu austeritate – obiectivul Guvernului Bolojan

În contextul acestor schimbări fiscale și economice, Dogioiu a precizat că obiectivul declarat al premierului Ilie Bolojan nu este austeritatea, ci reformarea profundă a statului român, pentru a-l face mai eficient și mai apropiat de cetățeni.

„Sunt convinsă că va face (n.r. Ilie Bolojan) tot ceea ce este necesar pentru acest obiectiv despre care vă vorbesc. Și obiectivul este să avem, după o perioadă mai dificilă, nu o austeritate salvatoare, ci o reformare salvatoare a statului”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Această reformă, afirmă Dogioiu, a început deja cu schimbările din sistemul ATI și va continua la nivelul companiilor de stat, administrației locale și în toate structurile guvernamentale.

„Statul, la finalul acestui demers, să fie mult mai flexibil, să fie un stat pentru cetățeni”, a declarat reprezentanta Guvernului.

Începând cu 1 iulie 2025, românii resimt o nouă serie de scumpiri în sectoare esențiale, după ce mai multe măsuri de plafonare aplicate de stat au fost încheiate. De la energie electrică, la carburanți, roviniete și asigurări auto, cheltuielile lunare ale familiilor cresc considerabil, iar măsurile de sprijin vizează doar o parte limitată a populației.

Cea mai importantă schimbare se resimte în facturile la curent electric. De la 1 iulie, tarifele plafonate în funcție de consum – 0,68 lei, 0,80 lei și 1,3 lei/kWh – nu mai sunt valabile. Măsura, aplicată anterior pentru protejarea consumatorilor casnici, a fost retrasă, ceea ce înseamnă că fiecare furnizor va aplica propriile tarife, în funcție de condițiile din contracte și de evoluția pieței.

Pentru a atenua impactul asupra populației vulnerabile, Guvernul a aprobat un sprijin financiar de 50 de lei pe lună, acordat sub formă de voucher electronic. Acesta este valabil pentru un singur loc de consum și se adresează exclusiv consumatorilor care se încadrează în criteriile de vulnerabilitate.