Scurgere de informații la AEP! Mii de date personale au fost puse la liber! Toni Greblă: ”Oameni suntem cu toții”

Publicat: 13 apr. 2024, 12:44, de Filon Stan, în ACTUALITATE , ? cititori
Scurgere de informații la AEP! Mii de date personale au fost puse la liber! Toni Greblă: ”Oameni suntem cu toții”
alegeri 9 iunie Toni Greblă vize de flotant contravenție

A fost scurgere de informații la Autoritatea Electorală Permanentă, unde datele personale ale mai multor experți au fost în pericol! Toni Greblă acuză o eroare umană!

Scurgere de informații importante la AEP! Datele personale ale unor experți de la Autoritatea Electorală Permanentă au ajuns pe un e-mail nesecurizat! Toni Greblă, președintele AEP a vorbit despre acest eveniment nefericit.

Scurgere de informații la AEP

Incidentul s-a produs joi, 11 aprilie, iar pentru câteva ore mai multe date personale, de exemplu codul numeric personal, ale experților electorali au putut să fie accesate pe un mail nesecurizat, a declarat președintele AEP, Toni Greblă.

Experții electorali sunt persoanele care lucrează în IT în procesul electoral. Mai exact, cei care la intrarea în secțiile de votare preiau cărțile de identitate ale alegătorilor și verifică dacă cetățenii au sau nu drept de vot.

Scurgerea de informații a fost raportată, vineri, Autorității Naționale de Supraveghere a Datelor cu caracter personal, a confirmat Toni Greblă. Termenul legal pentru semnalarea scurgerilor de date este de 72 de ore. Potrivit informațiilor, codul numeric personal pentru 1.300 de persoane din corpul experților electorali a fost dezvăluit.

Mii de date personale au putut fi accesate

„Miercuri seara, până joi dimineața la ora 2, personalul AEP a fost angrenat în operațiunea de numărare și verificare a semnăturilor de la candidații pentru europarlamentare. Ultimul candidat a depus documentația la ora 23.00, miercuri noaptea. Joi dimineața, pentru că avem un calendar foarte strâns în care trebuie să facem o multitudine de activități, una din activități era să transmite în teritoriu lista experților electorali. Lista o trimitem în toate județele pe mailuri securizate”, a explicat Toni Greblă pentru HotNews.ro.

Președintele AEP susține că dintr-o „eroare” că într-un județ lista nu a fost trimisă pe mailul securizat, ci pe un alt mail.

„Timp de o oră a stat afișat și a putut să fie accesat de pe acest mail. Aproximativ 30 – 35 de persoane, unii au intrat de două ori, au putut să vadă lista. Nu știm dacă au fost luate capturi sau doar a fost accesată pagina.

„Nu este o breșă de securitate, numele sunt publice, doar datele cu caracter personal nu erau publice. Au apărut CNP-ul și domiciliul. Credem că acest mail a fost accesat de cei interesați să vadă dacă se regăsesc pe listă. Nu cred că cineva a făcut o captură ca să folosească datele cu caracter personal. Eu am obligația să anunț Autoritatea pentru Protecția Datelor cu caracter personal”, a fost poziția lui Toni Greblă.

„Dacă permitem unor competitori politici să îi așteptăm până la 12 noaptea să vină cu 200.000 de semnături și după aia o armată de 30–500 de oameni să verifice dacă acestea sunt în ordine… A fost o suprasolicitare a personalului AEP, am stat până la 02.30 dimineața în ultima zi de depunere a candidaturilor. Poate ar trebui depuse candidaturile până la ora 17.00. Repet, regretăm acest incident, dar oameni suntem cu toții. Este o întâmplare nefericită, nu cred că are o mare amploare”, a mai spus Toni Greblă.