Se așteaptă deschiderea Muzeului Ororilor Comunismului. Cine este managerul interimar

Publicat: 22 feb. 2021, 12:00, de Eliza Popa, în Cultură , ? cititori
Se așteaptă deschiderea Muzeului Ororilor Comunismului. Cine este managerul interimar

Alexandru Groza a fost numit manager interimar al Muzeului Ororilor Comunismului în România, după cum a anunţat deja Ministerul Culturii. Instiruție care a precizat că aşteaptă deschiderea acestei instituţii cât mai curând pentru public.

În luna decembrie a anului trecut, Guvernul a aprobat o hotărâre privind organizarea şi funcţionarea Muzeului Ororilor Comunismului, care are ca obiectiv prezentarea realităţilor vieţii social-economice şi culturale din România în perioada 1945 – 1989.

Muzeul are sediul în spaţiile din Biblioteca Naţională a României, urmând să fie identificat un spaţiu adecvat obiectului său de activitate.

Am făcut un pas important pentru crearea Muzeului Ororilor Comunismului în România, prin desemnarea unui manager interimar care va duce la îndeplinire acest proiect. Îi urez mult succes în noua poziţie şi aşteptăm deschiderea muzeului cât mai curând pentru publicul larg. Muzeul Ororilor Comunismului în România este important pentru istoria acestui popor, pentru toate generaţiile care nu au trăit acele vremuri, dar care au auzit poveşti nenumărate de la părinţi şi bunici.

Trebuie să existe o informare corectă cu privire la abuzurile, crimele şi torturile asupra oponenţilor regimului comunist, a tot ceea ce a însemnat perioada comunismului, ca să nu uităm vreodată şi să nu riscăm să mai alegem sau să ni se impună un astfel de regim„, a declarat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, potrivit unui comunicat al ministerului.

Activitatea muzeului este finanţată din subvenţii acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii, şi din venituri proprii provenite din activităţi specifice, donaţii şi sponsorizări.

Cine este Alexandru Groza

Instituţia va avea un număr maxim de nouă posturi, iar salarizarea se face potrivit prevederilor legale aplicabile personalului contractual din unităţile bugetare de subordonare centrală.

Alexandru Groza, absolvent al Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti, care a fost Fulbright Visiting Researcher la Institute of Slavic East European and Eurasian Studies (ISEEES), la Universitatea din California – Berkeley, pregăteşte, în prezent, un doctorat privind relaţiile româno-americane în perioada regimului comunist.

A fost manager de proiect la Ferestroika Experience, un muzeu privat al vieţii cotidiene în comunism.

Groza a publicat numeroase studii ştiinţifice, a participat la conferinţe naţionale şi internaţionale, unde a prezentat rezultatele cercetărilor sale şi a organizat numeroase expoziţii tematice axate pe memoria regimului comunist. Este coautor, alături de Adrian Cioroianu, al volumului „Elena a României – Regina-Mamă, Regina Suferinţei şi a speranţei”