Se întoarce cărbunele! Timmermans, coordonator Green Deal: „Lucrurile s-au schimbat”. Și-acum, ce facem?

Publicat: 06 mart. 2022, 06:45, de Puterea.ro, în News , ? cititori
Se întoarce cărbunele! Timmermans, coordonator Green Deal: „Lucrurile s-au schimbat”. Și-acum, ce facem?

Țările ar putea „rămâne mai mult cu cărbunele” înainte de a trece la surse regenerabile pentru a evita dependența de gazul rusesc, spune Vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, responsabil pentru Pactul Ecologic european (Green Deal).

Acesta a declarat că țările care intenționează să ardă cărbune ca alternativă la gazul rusesc ar putea face acest lucru în conformitate cu obiectivele UE în materie de climă, scrie Politico.eu. „Nu există tabuuri în această situație”, a declarat Frans Timmermans pentru programul BBC Radio 4 Today.

În urmă cu un an, într-o conferință de presă organizată la București, Frans Timmermans declara că România ar trebui să vină în curând cu un plan de renunţare totală la utilizarea cărbunelui pentru a produce energie, întrucât această resursă nu are niciun viitor.

De la „nu există un viitor al cărbunelui”, la prezentul cărbunelui

Trebuie să fiu brutal de sincer: cărbunele nu are niciun viitor. De ce industria europeană de cărbune are probleme? Din cauze pur economice, pentru că nu mai există cerere pentru cărbune. Se scufundă. S-au dat subvenţii de miliarde şi miliarde care ar fi putut fi folosite mai bine pentru a crea un viitor pentru oamenii care lucrează azi în industria minieră. Dacă adăugăm la asta şi amprenta de carbon a cărbunelui, trebuie să fim sinceri să spunem că nu există un viitor al cărbunelui”, a afirmat Frans Timmermans.

UE și multe dintre țările sale membre au susținut cu fermitate gazul natural ca o piatră de temelie, deoarece încearcă să reducă utilizarea cărbunelui, cel mai poluant combustibil fosil, și să se îndrepte către surse regenerabile. Cu doar o lună în urmă, spre supărarea militanților, Comisia Europeană a definit gazul drept o investiție durabilă.

„Lucrurile s-au schimbat. Adică, istoria a luat o întorsătură foarte bruscă în urmă cu o săptămână și trebuie să ne împăcăm cu această schimbare istorică”, a spus Timmermans. „Polonia și alte câteva țări aveau planuri să renunțe la cărbune, să utilizeze temporar gaze naturale și apoi să treacă la surse regenerabile. Dacă rămân mai mult timp cu cărbune, dar apoi s-au mutat imediat la surse regenerabile, ar putea fi încă în parametrii pe care i-am stabilit pentru politica noastră climatică”, a adăugat coordonatorul Green Deal.

România și-a asumat să renunțe la cărbune

Mai mult de o treime din gazul european provine din Rusia. Timmermans a spus că, la nivelul UE, trebuie să scăpăm de dependență „mult mai repede decât ne-am așteptat”. În acest scop, UE va lansa săptămâna viitoare un pachet de măsuri care vizează amortizarea impactului pe termen scurt al unei întreruperi a aprovizionării cu gaze rusești și accelerarea completă a tranziției de la combustibilii fosili.

România va renunța la utilizarea cărbunelui la orizontul anului 2032, potrivit unui document trimis în mai a.c. Comisiei Europene, care însoțește Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). În contextul promisiunii României de extindere a utilizării energiei din surse regenerabile, documentul vorbește, în premieră, despre data la care țara noastră și-a asumat să renunțe la cărbune (phase out coal): anul 2032. Acolo se arată că mare parte din minele aflate acum în operare vor fi „puse în siguranță”. Asta în condițiile în care România și-a asumat o țintă de energie regenerabilă de 34% din consumul de energie până în 2030.