Se majorează valoarea tichetelor de masă. Legea a fost trimisă spre promulgare

Publicat: 18 iun. 2024, 16:58, de Corina Oprea, în SOCIAL , ? cititori
Se majorează valoarea tichetelor de masă. Legea a fost trimisă spre promulgare
Se majorează valoarea tichetelor de masă. Legea a fost trimisă spre promulgare

Se scumpesc tichetele de masă. Valoarea acestora va crește în două etape, după ce legea a fost adoptată de Parlament. A fost trimisă spre promulgare, după care va intra în vigoare și se va aplica și pentru lunile august şi septembrie. La ce sumă vor ajunge.

Se scumpesc tichetele de masă

Marți, Camera Deputaților a adoptat în mod decisiv proiectul de lege care prevede creșterea valorii tichetului de masă. Această măsură va fi aplicată și în primele două luni ale semestrului II al acestui an, adică în august și septembrie.

Proiectul de lege vizează aprobarea ordonanței de urgență a Guvernului 69/2023, care modifică articolul 14 din Legea nr. 165/2018. Modificările prevăd creșterea valorii unui tichet de masă la 35 de lei pe zi începând cu 1 august 2023 și la 40 de lei pe zi începând cu 1 ianuarie 2024.

Această creștere a valorii tichetelor de masă vine în contextul scăderii puterii de cumpărare a populației, cauzată de războiul din Ucraina și liberalizarea prețurilor la energie. Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a propus această majorare, având în vedere că valoarea tichetelor de masă a rămas neschimbată în ultimele două semestre, în timp ce prețurile alimentelor și utilităților au crescut semnificativ.

Pe 27 iunie 2023, Guvernul a aprobat majorarea valorii tichetelor de masă, iar pe 18 septembrie 2023, Senatul a adoptat proiectul ca primă cameră sesizată. Votul decisiv al Camerei Deputaților a permis trimiterea legii spre promulgare.

Începând cu anul 2024, tichetele de masă oferite angajaților vor fi supuse unui nou regim de taxare, inclusiv contribuția la sănătate (CASS). Anterior, toate biletele de valoare reglementate prin Legea 165/2018, cu excepția celor cadou, erau supuse doar impozitării pe venit de 10%.

„Având în vedere că valoarea acestor tichete a rămas neschimbată în ultimele două semestre, deşi preţul alimentelor, cât şi al utilităţilor au crescut semnificativ, Executivul a decis majorarea în două etape a acestei valori: de la 30 de lei la 35 de lei, începând cu data de 1 august 2023, respectiv 40 de lei din 1 ianuarie 2024”, a transmis Ministerul Muncii, într-un comunicat de presă.

De la începutul acestui an, tichetele de masă și voucherele de vacanță sunt taxate cu 10% impozit pe venit și 10% CASS. Aceasta înseamnă că, după aplicarea contribuțiilor sociale datorate (CAS și CASS, 35% în total), tichetele de masă și voucherele de vacanță sunt efectiv taxate cu 19%.

În trecut, unele companii compensau impozitul pe venit datorat pentru tichetele de masă, astfel încât salariul net al angajaților să nu fie afectat. Cu toate acestea, după modificările legislative recente, majoritatea companiilor au decis să nu compenseze și noua contribuție CASS datorată de angajați. Drept urmare, începând cu 1 ianuarie 2024, majoritatea salariaților vor primi un salariu lunar net mai mic decât în anul precedent.

De asemenea, legea promulgată de Klaus Iohannis introduce noi beneficii pentru donatorii de sânge, inclusiv o zi liberă și reducerea impozitului pe clădiri. Angajații vor primi, în continuare, șapte tichete de masă. Aceste măsuri au fost luate pentru a sprijini populația în contextul economic dificil și pentru a încuraja donațiile de sânge.