Se mărește salariul minim în construcții, agricultură și în industria alimentară

Publicat: 30 oct. 2023, 13:30, de Cristian Matache, în POLITICĂ , ? cititori
Se mărește salariul minim în construcții, agricultură și în industria alimentară
Guvernul majorează SALARIUL minim de la 1 ianuarie 2020

Ministerul Muncii pregătește un proiect de Ordonanță de Urgență pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, pentru domeniile construcții, sector agricol și industria alimentară.

Ministerul Muncii propune ca salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată pentru domeniul construcțiilor să fie majorat la 4.582 lei lunar, începând cu data intrării în vigoare a prezentei Ordonanțe de urgență a Guvernului, ceea ce reprezintă o creștere de 14,6%, față de nivelul actual de 4.000 lei. În prezent, tariful orar este de 24,194 lei/oră pentru un program complet de lucru de 165,333 ore pe lună, iar potrivit prezentului proiect de act normativ tariful orar va fi de 27,714 lei/oră pentru un program normal de lucru, în medie de 165,333 ore pe lună.

De asemenea, prin derogare de la prevederile art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru sectorul agricol şi în industria alimentară salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de minimum 3.436 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând în medie 20,782 lei/oră, ceea ce reprezintă o creștere de 14,53%, față de nivelul actual de 3.000 lei.

Impactul social

Se estimează că majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru sectoarele construcţiilor, agricol și industria alimentară, va avea efecte pozitive la nivel social prin stimularea ocupării și prin creşterea puterii de cumpărare a salariaţilor.

Impactul macroeconomic

Sectorul construcţiilor reprezintă unul din domeniile prioritare ale economiei şi ţinând cont că activitatea de construcţii este decisivă pentru realizarea proiectelor de investiţii publice şi private, precum și faptul că sectorul construcţiilor se confruntă cu dificultăţi legate de asigurarea cu forţă de muncă specializată şi de o concurenţă neloială, este necesară adoptarea de măsuri legislative în vederea asigurării unei remuneraţii adecvate în acest domeniu, în corelare cu evoluţia salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată începând cu anul 2023. În România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată pentru domeniul construcțiilor un număr de circa 349.732 de salariați. De majorarea salariului de bază minim pentru domeniul construcțiilor la nivelul de 4.582 lei vor beneficia un număr de aproximativ 423.110 salariați.

În cazul neadoptării măsurilor prevăzute prin acest act normativ, veniturile nete ale salariaților din sectoarele construcţiilor, agricol și industria alimentară vor înregistra o diminuare față de nivelul actual. Totodată, lipsa unei astfel de măsuri pentru sectorul construcţiilor va avea o contribuţie negativă la crearea produsului intern brut, aşa cum s-a înregistrat în ultimii ani, cu repercusiuni directe asupra nivelului de trai. În mod corespunzător, în România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată pentru sectorul agricol și industrie alimentară un număr de circa 117.000 de salariați. De majorarea salariului de bază minim pentru sectorul agricol și industrie alimentară la nivelul de 3.436 lei vor beneficia un număr de aproximativ 168.000 salariați.

Descrierea situaţiei actuale

Începând cu anul 2019, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr.114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, a fost stabilit salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru domeniul construcțiilor, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2019.

Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr .43/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative care privesc stabilirea unor măsuri în domeniul investiţiilor, pentru domeniul construcţiilor, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată a fost stabilit la nivelul de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, în perioada 1 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2028. Totodată, potrivit prevederilor din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, pentru domeniul construcţiilor, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată a fost stabilit la minimum 4.000 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, în perioada 1 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2028. Legea nr. 135/2022 pentru modificarea şi completarea unor acte normative prevede o valoare a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată în sectorul agricol și industrie alimentară de 3000 de lei.

Începând cu data de 1 octombrie 2023, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată a fost majorat la 3.300 lei, potrivit Hotărârii de Guvern nr.900/2023 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată. Printre măsurile fiscal-bugetare prevăzute de Legea nr. 296/ 2023 privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, se numără și renunțarea la unele facilități fiscale acordate angajaților din sectoarele construcţiilor, agricol și industria alimentară, măsură care va conduce la diminuarea veniturilor nete ale salariaților din sectoarele construcţiilor, agricol și industria alimentară. Luând în considerare cele de mai sus, precum și contextul economic actual, se justifică urgența emiterii prezentei ordonanțe de urgență.