Se mișcă Vestul, în timp ce Estul NUMĂRĂ infectați: Alianță între 7 state

Alianță între 7 state din Vest pentru securizarea viitorului energetic? Da, este posibil, aceasta în timp ce Estul este preocupat de coronavirusul care, se pare, devine pentru alții, preocupați de treburi importante, vechiul coronavirus.

În timp ce statele din Est sunt încă preocupate să își numere ”pozitivii”, Vestul se aliază și indică direcția în ceea privește piața energetică din viitorul nu foarte îndepărtat. La mijlocul lunii iunie, șapte state din Vest (Germania, Franța, Olanda, Belgia, Elveția, Luxemburg și Austria) au parafat un acord prin care răspunsul la criza economică cauzată de pandemia Covid va fi producția de hidrogen verde și consolidarea unei infrastructuri corespunzătoare, potrivit Clean Energy Wire. Practic, Germania vrea să devină lider mondial în tehnologia de obținere de hidrogen din surse de energie regenerabile în detrimentul tehnologiei controversate de producere de hidrogen prin capturarea și stocarea carbonului (CCS).

Este energia viitorului

Ministrul Energiei si Economiei din Germania, Peter Altmaier, a oferit asigurări că noua strategie pentru hidrogen va aduce “un nou nivel calitativ” în sectorul tranziției energetice și al protecției climatice. “Este cea mai importantă inovație de la decizia noastră de a miza pe energie regenerabilă”, a punctat Altmaier, în cadrul unei conferințe de presă. El a fost susținut și de ministrul Cercetării, Anja Karliczek, care este convinsă că tot mapamondul abia acum realizează nivelul oportunităților oferite de tehnologia pentru hidrogenul verde. “Hidrogenul este energia viitorului. Va avea un rol dublu pozitiv asupra mediului și asupra locurilor de muncă. Înainte de toate, noi vom vinde tehnologia, doarece suntem foarte buni la asta în Germania”, a declarat ministrul Mediului, Svenja Schulze.

Un pariu uriaș

“Inițiativa este crucială pentru atingerea neutralității climatice până la mijlocul secolului acestuia. Sprijinirea proiectelor transfrontaliere prin eliminarea piedicilor birocratice, dar și standarde tehnologice și de securitate comune sunt esențiale pentru consolidarea infrastructurii destinate hidrogenului verde și pentru a asigura poziția Europei ca lider în inovație, competivitate și decarbonizare”, noteaza statele semnatare în declarația comună. Ele fac apel la restul țărilor UE să se alăture inițiativei. Miniștrii Energiei din cele 7 state au subliniat că utilizarea hidrogenului este vitală în sectoarele în care decarbonizarea este costisitoare și dificil de atins.

Parafarea acestui acord vine la doar câteva zile după ce Germania anunțase oficial că a elaborat o Strategie Națională pentru Hidrogen, un pariu uriaș că această tehnologie va deveni lider global în viitorul apropiat. Experții avertizează însă că a miza doar pe producția de gaz regenerabil din energie solară și eoliană este nerealistă în materie de eficiență și va duce Germania într-o continuă dependență de energia importată.  Alte organizații, precum WWF, cer Guvernului să reanalizeze inițiativa și să continue să mizeze pe surse de energie regenerabile interne, avertizând că hidrogenul poate fi o soluție doar în sectorul de transport maritim și aerian. “Importul de hidrogen din surse regenerabile trebuie să fie doar o măsură în plus față de eforturile interne pentru tranziția energetică. În niciun caz nu le poate înlocui pe acestea. Cât privește transportul terestru și sectorul termic există alternative mai eficiente”, au declarat cei de la WWF, pentru cleanenergywire.org.

Administrația Merkel a parafat deja un acord cu Maroc

Strategia națională pentru hidrogen va fi finanțată cu 7 miliarde de euro, la care se vor adăuga alte 2 miliarde de euro sub forma de sprijin financiar pentru centrale de obținere a hidrogenului în țările partenere, cu condiția ca toate să fie marcate cu „Made in Germany“.

Deoarece au ajuns la concluzia că nu au suficient spațiu pentru a instala cantitățile uriașe de energie din surse regenerabile, o mare parte din hidrogenul “verde” va fi importat. În acest sens, administrația Merkel a parafat deja un acord cu Maroc, pentru construirea primului centru de obținere a hidrogenului la nivel industrial din Africa, proiectul urmând să reducă emisiile de CO2 cu 100.000 de tone pe an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Judecător unic în România: S-a pensionat a doua zi după ce...

Mişcare interesantă în Justiţia română, care devoalează interesele din dosarele cu miză. Judecătorul Nicolae Comaromi (FOTO) de la Tribunalul Timiş”, pensionat pe 22 decembrie...