Se modifică OUG 84 privind testările anti-drog. Guvernul stabilește ca șoferii să primească mai repede permisul înapoi

Publicat: 10 iul. 2024, 14:42, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Se modifică OUG 84 privind testările anti-drog. Guvernul stabilește ca șoferii să primească mai repede permisul înapoi
Se modifică OUG 84 privind testările anti-drog. Guvernul stabilește ca șoferii să primească mai repede permisul înapoi

Guvernul României se pregătește să modifice ordonanța de urgență OUG 84, care a stârnit controverse în rândul șoferilor din cauza testărilor anti-drog. Principala problemă cu această ordonanță este riscul ca aparatele de testare să producă rezultate fals pozitive, ceea ce poate duce la suspendarea nejustificată a permisului de conducere.

Vești bune despre OUG 84

Cea mai importantă modificare vizează tocmai clarificarea și soluționarea acestei probleme. Potrivit noilor reglementări, instituțiile de medicină legală vor fi obligate să comunice rezultatele testelor în maxim 72 de ore de la recoltarea probelor biologice.

Această schimbare are scopul de a preveni situațiile în care șoferii rămân fără permis de conducere pe nedrept, din cauza unor erori ale testelor inițiale. Conform noilor propuneri, în cazul în care un șofer primește un rezultat fals pozitiv la testul anti-drog, acesta va putea recupera permisul de conducere în două situații:

  • Pe baza rezultatelor analizelor probelor biologice, care să infirme prezența substanțelor interzise.
  • La expirarea termenului de 72 de ore de la recoltarea probelor, dacă instituțiile de medicină legală nu au comunicat rezultatul în acest interval.

Această prevedere este deosebit de importantă, deoarece garantează că un șofer nu va fi sancționat pe nedrept pentru o perioadă nedeterminată, în lipsa unor dovezi clare de consum de substanțe interzise.

Modificările propuse la OUG 84 urmează să fie discutate și, cel mai probabil, adoptate în ședința de Guvern programată la sfârșitul acestei săptămâni. Aceasta reprezintă un pas important în direcția protejării drepturilor șoferilor și asigurării unei justiții corecte în ceea ce privește testările anti-drog.

”Art. I – (1) Instituțiile de medicină legală realizează analizele toxicologice și comunică rezultatul acestora către Poliția Română în termenul de maximum 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a probelor biologice.

(2) Permisul de conducere retras potrivit art.38 alin.(5) din OUG nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, cu modificările și completările ulterioare, se restituie în baza rezultatului analizei probelor biologice prin care s-a stabilit absenţa în organism a substanţelor psihoactive sau a alcoolului în sânge, după caz, ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a probelor biologice.

(3) Permisul de conducere reținut ca urmare a testării cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezența în organism a unor substanțe psihoactive se restituie în baza rezultatului analizei probelor biologice prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a probelor biologice.”, se arată în draftul de OUG.