Se poate? 1.000 de persoane merg LA MECCA

Pelerinajul la Mecca este cea mai mare procesiune religioasă din lume. Pentru un musulmani, procesiunea este un adevărat gest de credinţă, despre care se spune că fiecare trebuie să-l facă cel puţin o dată în viaţă. Arabia Saudită va autoriza 1.000 de persoane care locuiesc pe teritoriul ei să efectueze marele pelerinaj de la Mecca în acest an, după cum a anunţat marţi Ministerul pentru Hajj, după decizia autorităţilor de la Riad de a limita drastic numărul de pelerini din cauza pandemiei de COVID-19, potrivit AFP.

„Numărul de pelerini va fi de aproximativ o mie, poate ceva mai puţini, poate ceva mai mulţi”, a declarat ministrul Mohammed Benten într-o conferinţă de presă. „Numărul pelerinilor nu va atinge însă 10.000 sau 100.000”, a insistat. Pelerinajul prevăzut la sfârşitul lunii iulie va fi limitat la credincioşii musulmani cu vârste sub 65 de ani şi care nu suferă de afecţiuni cronice, a precizat la rândul său ministrul Sănătăţii, Tawfik al-Rabiah, în aceeaşi conferinţă de presă.

Unul dintre cei cinci stâlpi ai islamului

Candidaţii la acest pelerinaj vor fi testaţi pentru a se asigura că nu sunt infectaţi cu noul coronavirus înainte de a sosi în oraşul sfânt Mecca şi vor fi plasaţi în regim de carantină la domiciliu după încheierea ritualului, a adăugat acelaşi ministru saudit.

Ministrul pentru Hajj nu a precizat criteriile de selectare a persoanelor care vor fi autorizate să efectueze pelerinajul. El a precizat că autorităţile saudite vor colabora cu misiunile diplomatice din Riad pentru selectarea pelerinilor. Hajj este unul dintre cei cinci stâlpi ai islamului. În cazul unei prezenţe masive, pelerinajul saudit poate deveni un uriaş vector de contagiere, datorită credincioşilor veniţi din lumea întreagă.

Până la acest anunț

Arabia Saudită a decis luni să menţină organizarea acestui pelerinaj dar cu „un număr foarte limitat de credincioşi”, în contextul în care pandemia declanşată de noul coronavirus „continuă să accelereze” pe plan mondial, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Doar persoanele, indiferent de cetăţenie, „care se află în interiorul regatului” saudit vor putea să participe la Hajj, conform măsurilor de precauţie adoptate pentru a limita propagarea virusului, a precizat agenţia SPA, potrivit agerpres.ro. Până la acest anunţ, autorităţile de la Riad au păstrat incertitudinile legate de organizarea pelerinajului de la Mecca, una dintre cele mai mari adunări cu caracter religios din lume, care a atras în 2019 aproximativ 2,5 milioane de credincioşi musulmani, conform statisticilor anunţate de ministerul saudit responsabil cu organizarea evenimentului.

Foto: ABC News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s în București EXCLUSIV

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s, da ați citit bine. Ieri am avut parte de cea  mai urâtă experință pe care o puteam...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...