Se schimbă legea! – Ce părinte va încasa alocația pentru copii?

Publicat: 09 mai 2023, 16:30, de Teodora Dinu, în SOCIAL , ? cititori
Se schimbă legea! – Ce părinte va încasa alocația pentru copii?

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care se modifică modul în care se poate încasa alocația de către părinți. Existau multe situații în care banii nu ajungeau să fie folosiți în interesul copilului.

Actul normativ care a intrat în vigoare modifică art. 38 din Legea 217/2003, precum și Legea 61/1993. Se instituie, astfel, obligativitatea ca alocația să fie încasată de către părintele căruia i s-a încredințat minorul spre creștere și educare. Acest lucru este valabil în situația emiterii de către instanța de judecată a unui ordin de protecție în caz de violență domestică.

Alocația este 243 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani. În cazul copilului cu handicap este 600 de lei pentru cei cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani.

Condițiile ce trebuie îndeplinite pentru a încasa alocația

Potrivit legii, persoana a cărei viață, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violență din partea unui membru al familiei poate solicita instanței să emită un ordin de protecție. Prin acesta se dispune, cu caracter provizoriu, una ori mai multe dintre următoarele măsuri:

  • Interdicția pentru agresor de a încasa alocația de stat pentru copii.
  • Încuviințarea încasării acesteia de către părintele/persoana căruia/ căreia i s-a încredințat copilul spre creștere și educare sau la care s-a stabilit reședința acestuia.
  • Interdicția se comunică, de îndată, agenției județene pentru plăți și inspecție socială sau a municipiului București, după caz.

Astfel, alocația este încasată de părintele al măsurii de protecție pe durata valabilității ordinului de protecție și atât timp cât i-a fost încredințat copilul sau în situația în care copilul are stabilită reședința la acesta/aceasta.

Alocația de stat pentru copii se plătește unuia dintre părinți pe baza acordului acestora sau a convenției autentificate de notar public cu ocazia divorțului. Dacă părinții nu se înțeleg alocația se achită pe baza hotărârii judecătorești sau a ordinului de protecție emis de instanța judecătorească, părintelui căruia i s-a încredințat copilul spre creștere și educare sau la care s-a stabilit reședința copilului.

Alocația este încasată de părintele/persoana beneficiar/beneficiară al/a măsurii de protecție pe durata valabilității ordinului de protecție și atât timp cât i-a fost încredințat copilul sau în situația în care copilul are stabilită reședința la acesta/aceasta, prevede legea.

În termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare legii, la propunerea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Guvernul actualizează normele metodologice de aplicare a Legii 61/1993 privind alocația de stat pentru copii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, aprobate prin HG 577/2008 cu modificările ulterioare.

Citește și: A apărut Broșura de admitere la liceu- 2023!