Se scumpesc biletele de avion, din vară. Avertismentul uneia dintre cele mai mari companii aeriene

Publicat: 26 feb. 2024, 10:53, de Cezar Andrei, în ESENȚIAL
Se scumpesc biletele de avion, din vară. Avertismentul uneia dintre cele mai mari companii aeriene
Biletele la avion, mai scumpe din vară

Biletele de avion s-ar putea scumpi considerabil din această vară din cauza capacității limitate a industriei. Avertismentul aparține directorului general Ryanair, cea mai mare companie aeriană din Europa ca număr de pasageri.

Michael O’Leary este de părere că din cauza situației dificile care limitează numărul de aeronave, operatorii aerieni cu greu vor satisface cererea pentru călătorii din timpul sezonului estival.

Directorul companiei irlandeze precizează că se așteaptă ca prețul biletelor Ryanair să înregistreze creșteri de până la 10% în vară, întrucât creşterea numărului de pasageri va fi mai redusă decât se aştepta compania, din cauza întârzierii livrărilor de avioane noi Boeing.

”La noi, preţurile au crescut în medie cu 17% în vara anului trecut. Dar nu cred că vara aceasta vom avea o creştere mai mare de 10%”, a susţinut şeful Ryanair, scrie Adevărul.ro.

„Dacă va creşte capacitatea, preţurile vor scădea”, a adăugat acesta.

Ryanair a achiziționat de la compania americană Boeing 57 de aeronave cu termen de livrare 31 martie 2025. Cu toate acestea, până la finalul lunii viitoare, Ryanair se așteaptă să preimească doar 40-45 de aeronave.

Citește și: Administraţia Prezidenţială cumpără bilete de avion de 1.700.000 euro

Profitul Ryanair, sub așteptările companiei

Luna trecută, compania irlandeză şi-a înrăutăţit estimările de profit pentru anul fiscal care se va încheia la 31 martie 2024, după ce unele agenţii de turism online (OTA) au oprit vânzarea biletelor la zborurile Ryanair la începutul lunii decembrie, forţând compania să reducă preţul acestora.

Reprezentanții companiei se așteaptă la un profit cuprins între  1,85 şi 1,95 miliarde de euro în anul fiscal curent, după o estimare de 1,85-2,05 miliarde de euro în luna noiembrie 2023. Totuși, se estimează că precedentul record de 1,45 de miliarde de euro, înregistrat în 2018, va fi depășit.

În trimestrul patru din 2023, compania a transportat 41,4 milioane de pasageri, în creștere cu 7% faţă de perioada similară din 2022, în timp ce preţul mediu al biletelor a fost cu 13% mai ridicat.