Se „stinge” lumina? Ce este Blackout – pana de curent la nivel european despre care se tot vorbește (VIDEO)

Publicat: 01 nov. 2021, 05:00, de Eliza Popa, în Internațional , ? cititori
Se „stinge” lumina? Ce este Blackout - pana de curent la nivel european despre care se tot vorbește (VIDEO)

„Luăm în calcul o întrerupere de curent în viitorul apropiat”, avertizează Klaudia Tanner, ministrul apărării din Austria. În acest context, forțele armate din Austria desfășoară în ultimul timp o campanie masivă de conștientizare a opiniei publice prin intermediul mass-mediei despre Blackout.

Ce este acest Blackout? O pană de curent de dimensiuni mari. Unii dintre analiști vorbesc chiar despre „amploarea catastrofală”. Mai mult: Forțele armate austriece informează, pe pagina ministerului federal al apărării, bundesheer.at („MApN-ul” austriac – Bundesheer) despre obiectele pe care ar trebui să le avem la îndemână în cazul unui Blackout. Pentru a sensibiliza populația, televiziunea austriacă de stat ORF va difuza în curând un serial numit ”Totul în beznă“! „Planurile noastre prevăd că poliția va putea rezista timp de 72 de ore și va putea garanta operațiuni de urgență încă patru zile„, potrivit ministrului austriac de interne.

Se pregătesc în 100 de cazărmi așa-zise „insule de siguranță”, care să permită armatei să funcționeze și să comunice autarhic în Blackout. Se instituie un centru integrat de comandă la nivel federal. Potrivit celui mai recent raport al Goldman Sachs, riscul este foarte mare și e posibil ca o pană de curent majoră să apară chiar în această iarnă! Despre pericolul unui blackout total, care să lase în beznă sute de milioane de oameni, se vorbește și în Elveția. Chiar dacă nu fac parte din UE, elvețienii sunt interconectați la sistemul european, iar temerile lor au la bază tocmai acest aspect. Până în 2025, țara trebuie să semneze un nou acord cu UE în domeniul energiei. Negocierile purtate în mai, la Berna, au arătat poziția Bruxellesului: fără acest acord, Elveția nu va avea acces la piața europeană de energie electrică!

Telefoanele mobile, rețelele fixe și internetul vor fi paralizate

Pe 9 ianuarie 2021 a existat un deficit masiv de acoperire cu energie electrică și astfel o scădere a frecvenței în toată Europa Centrală, scenariul Blackout-ului fiind evitat doar prin oprirea imediată a unor mari consumatori din rețeaua electrică europeană, relatează diepresse.com. Campania de publicitate stradală, numită „Blackout – ce să faci atunci când totul s-a oprit?” cuprinde 6.300 de afișe explicative trimise celor 2.095 de municipii din Austria. Scopul este de a oferi populației sfaturi, campania de informare cuprinde și inserții publicitare în presa audio-vizuală și scrisă cu titlul: „Blackout! Plănuiți-vă să petreceți acasă un concediu ca la camping pentru 14 zile“. 

Potrivit recomandărilor experților militari austrieci, este de așteptat ca în cazul unei întreruperi de curent în Austria să nu existe curent electric pentru cel puțin o zi, iar pentru întreaga Europă sunt așteptate întreruperi de o săptămână. Conform aceleași surse, probabilitatea unui blackout în următorii 5 ani este de 100%. Telefoanele mobile, rețelele fixe și internetul vor fi paralizate. Vor înceta să funcționeze automatele bancare, stațiile de benzină, majoritatea mijloacelor de transport în comun, lifturile, sistemele de încălzire și răcire, vor fi probleme semnificative în aprovizionarea cu apă și în funcționarea canalizării. Principala problemă în gospodării este că dispozitivele de răcire sau sistemele de încălzire se defectează odată cu lipsa energiei electrice, ceea ce poate avea efecte diferite și dramatice în funcție de anotimp. Procurarea hranei va fi dificilă, potrivit B1 TV.

Ce ar trebui să facem în caz de Blackout

Potrivit bundesheer.at, trebuie să ne gândim cu toții la ce probleme apar și ce fel de soluții putem găsi din timp. Iată mai jos ce propune sursa citată.

Procurați-vă un radiou cu baterii, alternativ asigurați-vă că aveți acces la radioul unui automobil. Păstrați astfel în permanență rezervorul automobilului pe jumătate plin, lămpi portabile pe baterii, lumânări, extinctoare și sisteme de atenționare privind concentrația de monoxid de carbon.

Depozitați în gospodărie apă de băut, 2 l de persoană pe zi, pentru 3-5 zile, rezerve de hrană pentru 3–5 zile, medicamentele necesare pentru două săptămâni, bani în numerar”.

Radio cu baterii (radio auto!)
– Lanterne sau faruri (inclusiv suficiente baterii de rezervă)
– Lumânari, aprinderi, stingătoare, alarme de monoxid de carbon
– Apă (2 litri de persoană pe zi; 3-5 zile), băuturi, ceai, cafea
– Mâncare durabilă timp de 2 săptămâni (pește, orez, conserve…)
– Medicație esențială timp de 2 săptămâni, trusă de prim ajutor
– Articole de toaletă, saci de gunoi, benzi adezive
– Aragaz, grătar, pastă de combustibil
– Încasați în bancnote și monede mici
– Saci de dormit, pături, haine groase
– Mașina să aibă rezervorul măcar pe jumătate plin. 

Asigurați stocuri pentru 2 săptămâni

– Completați trusa de prim ajutor

– Stabiliți un punct de întâlnire unde să vă întâlniți atunci când telefoanele nu vor mai funcționa (de exemplu, cu copiii care sunt la școală sau în altă parte departe de casă)

Ceea ce nu spune nimeni, deocamdată, este cum ne pregătim în tot acest Blackout (clasat de unii dintre analiști drept un fel de fake news), pentru un posibil grav „fenomen infracțional”…