Seceta Amazonului: „Nu am văzut niciodată așa ceva”

Publicat: 26 dec. 2023, 06:28, de Cristian Matache, în Internațional , ? cititori
Seceta Amazonului: „Nu am văzut niciodată așa ceva”

Pădurea tropicală a Amazonului se confruntă cu mari probleme de mediu. Multe sate au devenit inaccesibile.

Multe sate ale Amazonului au devenit inaccesibile, incendiile de pădure au făcut ravagii și fauna sălbatică a murit. Unii oameni de știință își fac griji că evenimentele ca acestea sunt un semn că cea mai mare pădure din lume se apropie cu pași repezi de un punct fără întoarcere.

Pe măsură ce malul râului crăpat și copt se ridică de fiecare parte a noastră, Oliveira Tikuna începe să aibă îndoieli cu privire la această călătorie. Încearcă să ajungă în satul său, într-o canoe de metal construită pentru a naviga în cele mai mici pârâuri ale Amazonului, scrie Stephanie Hegarty, de la BBC.

Bom Jesus de Igapo Grande este o comunitate de 40 de familii în mijlocul pădurii și a fost grav afectată de cea mai gravă secetă înregistrată în regiune.

Nu era apă la duș. Banane, manioc, castani și culturi de acai sunt stricate pentru că nu pot ajunge suficient de repede în oraș.

Iar șeful satului, tatăl Oliveira, a avertizat pe oricine vârstnic sau bolnav să se apropie de oraș, pentru că este periculos de departe de un spital.

Oliveira a vrut să ne arate ce se întâmplă. El a avertizat că va fi o călătorie lungă, scrie Stephanie Hegarty.

Dar pe măsură ce ne întoarcem de la râul lat Solimões în pârâul care șerpuiește spre satul său, până și el este surprins. În anumite părți, este apa este redusă la un filtru de cel mult 1 m (3,3 ft) lățime. În scurt timp, barca este cazată în albia râului. E timpul să ieși și să tragi, continuă Stephanie Hegarty.

Oliveira și prietenii trăgându-și canoea de-a lungul pârâului secat

„Am 49 de ani, nu am mai văzut așa ceva până acum”, spune Oliveira. „N-am auzit niciodată de o secetă atât de gravă ca aceasta”.

„Dacă se usucă mai mult decât atât, familia mea va fi izolată acolo”, spune Oliveira.

Pentru a intra sau a ieși, vor trebui să treacă peste o albie de lac de cealaltă parte a satului. Dar asta e periculos – acolo sunt șerpi și aligatori.

Sezonul ploios din Amazon ar fi trebuit să înceapă în octombrie, dar a fost uscat și cald până la sfârșitul lunii noiembrie. Acesta este un efect al modelului meteorologic ciclic El Niño, amplificat de schimbările climatice.

El Niño face ca apa să se încălzească în Oceanul Pacific, ceea ce împinge aerul încălzit peste Americi. Anul acesta, apa din Atlanticul de Nord a fost, de asemenea, anormal de caldă, iar aerul cald și uscat a învăluit Amazonul.

Dr Flávia Costa
Legendă imagine,Flávia Costa spune că echipa ei a găsit multe plante care prezintă semne de moarte

„Când a fost prima mea secetă, m-am gândit: „Uau, este îngrozitor. Cum se poate întâmpla asta pădurilor tropicale?””, spune Flávia Costa, ecologistă la Institutul Național de Cercetare Amazonian, care trăiește și lucrează în pădure tropicală timp de 26 de ani.

„Și apoi, an de an, a fost un record. Fiecare secetă a fost mai puternică decât înainte”.

Ea spune că este prea devreme pentru a evalua cât de multe daune a făcut seceta din acest an, dar echipa ei a găsit multe plante „care dau semne că sunt moarte”.

Sezoanele secetoase trecute dau o indicație despre răul care ar putea fi făcut. Potrivit unor estimări, „seceta Godzilla” din 2015 a ucis 2,5 miliarde de copaci și plante într-o mică parte a pădurii – și a fost mai puțin gravă decât această ultimă secetă.

„În medie, Amazon a încetat să mai funcționeze ca un rezervor de carbon”, spune dr. Costa. „Și acum ne așteptăm în mare parte la același lucru, ceea ce este trist”.

Pe lângă faptul că găzduiește o gamă uimitoare de biodiversitate, se estimează că Amazonul stochează aproximativ 150 de miliarde de tone de carbon.

Mulți oameni de știință se tem că pădurea se îndreaptă spre un punct de cotitură teoretic – un punct în care se usucă, se rupe și devine o savana.

În starea actuală, Amazonul creează un sistem meteorologic propriu. În vasta pădure tropicală, apa se evaporă din copaci pentru a forma nori de ploaie care călătoresc peste coronamentul copacilor, reciclând această umiditate de cinci sau șase ori. Acest lucru menține pădurea rece și hidratată, hrănindu-i cu apa de care are nevoie pentru a susține viața.

Dar dacă mor părți din pădure, acel mecanism ar putea fi rupt. Și odată ce se întâmplă acest lucru, s-ar putea să nu mai existe întoarcere.

Climatologul brazilian Carlos Nobre a prezentat pentru prima dată această teorie în 2018. El a spus că dacă Amazonul este defrișat cu 25% și temperatura globală atinge între 2 și 2,5 °C peste nivelurile preindustriale, punctul de cotitură va fi atins.

Un incendiu provocat de om care arde în Amazon
Când pădurea este uscată, mici incendii scapă de sub control

„Sunt chiar mai îngrijorat acum decât eram în 2018”, spune el. „Tocmai m-am întors de la COP28 și nu sunt optimist că gazele cu efect de seră vor fi reduse prin obiectivele acordului. Dacă depășim 2,5 C, riscurile pentru Amazon sunt îngrozitoare.”

În prezent, 17% din suprafața Amazonului a fost defrișată, iar temperatura globală este cu 1,1 până la 1,2 °C peste nivelurile preindustriale.

Dar Dr. Nobre își găsește o oarecare speranță în faptul că defrișările au scăzut în toate țările Amazonului în acest an și că toate acestea s-au angajat să o aducă la zero până în 2030. El crede că Brazilia poate ajunge acolo și mai devreme.

Nu toți oamenii de știință sunt de acord că pădurea va fi transformată complet dacă vor apărea condițiile de vârf ale doctorului Nobre. Cercetările doctorului Flávia Costa indică faptul că părți ale pădurii vor supraviețui – în special cele cu acces ușor la apele subterane, cum ar fi văile.

Dar peste tot sunt semne îngrijorătoare de degradare. În Coari, un oraș din inima Amazonului, aerul era plin de fum.

Când pădurea este uscată, mici incendii pornind de la curățarea terenului pentru plantarea culturilor ard scăpate de sub control. De obicei, ard în părțile deja degradate sau defrișate ale Amazonului, dar anul acesta s-au înregistrat mai multe incendii în pădurea neatinsă sau primară.

Și există și alte semne că ecosistemul se luptă. În două lacuri din regiune au fost găsiți morți sute de delfini.

Oamenii de știință măsoară un delfin mort
Delfinii Amazonului au murit după ce temperaturile apei din lac au ajuns la 40,9C pe alocuri

„A fost devastator”, spune dr. Miriam Marmontel, de la Institutul Mamirauá pentru Dezvoltare Durabilă. „Aveam de-a face cu animale vii, exemplare frumoase și apoi cinci zile mai târziu, aveam 70 de carcase”.

În câteva săptămâni au găsit 276 de delfini morți. Dr. Marmontel crede că temperatura apei îi omoară. A ajuns pe alocuri la 40,9C, cu aproape 4C mai mare decât temperatura corpului delfinilor și a omului.

„Vă puteți imagina, animalul care are tot corpul scufundat în apă atât de multe ore”, spune dr. Marmontel. „Ce faci? Acolo locuiești, apoi dintr-o dată ești în mijlocul acestei ciorbe și nu poți scăpa.”

În cei 30 de ani de viață în Amazon, doctorul Marmontel nu și-a imaginat niciodată că o va vedea atât de uscată. Este șocată de cât de repede se schimbă clima.

„A fost ca o palmă peste față. Pentru că este prima dată când văd și simt ce se întâmplă cu Amazonul”, spune ea.

O canoe se odihnește pe malul unui pârâu secat
Transportul cu canoea a devenit imposibil în unele locuri în plină secetă

„Întotdeauna spunem că aceste animale sunt santinele pentru că ele simt mai întâi ceea ce ne va veni. Li se întâmplă lor, ni se va întâmpla și nouă”.

Și pentru Oliveira, anul acesta a fost un semnal de alarmă.

„Știm că suntem foarte vinovați pentru asta, nu am fost atenți, nu ne-am apărat mama Pământ. Ea strigă după ajutor”, spune el.