Secretar de stat în Ministerul Sănătății: „Bucureștiul e de carantinat”

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, susține că Bucureștiul întrunește condițiile de carantinare și pe vechile normative, și pe cele noi. Premierul Florin Cîțu a respins până acum orice acțiune generalizată de acest tip.

Marți seară, reprezentantul ministerului a explicat care sunt noile criterii.

„Carantina, mai ales zonală, nu se decide pe un singur criteriu, ci iau în calcul și alte date”, a spus Moldovan într-o emisiune la Digi24.

Întrebată dacă, în conformitate cu noua grilă, Bucureștiul se încadrează la localitățile care pot fi carantinate, Moldovan a răspuns: „Dacă luăm în calcul vechea grilă de analiză, și pe acea grilă Bucureștiul e de carantinat. Aceste criterii sunt obiective. Exact cum am spus, decizia de carantină e o decizie complexă, care ține de mult mai mulți factori. Acești indicatori sunt adjuvanți, ca să ne arate din punct de vedere epidemiologic unde este situația actuală. Dar decizia este mult mai amplă decât cea bazată strict pe acești indicatori”, a adăugat Moldovan.

Secretarul de stat a evitat să ofere mai multe detalii pe subiect, după ce a spus recent că „două săptămâni de carantină ar face minuni”, dar că înțelege de ce românii se tem atât de tare de o astfel de măsură.

În replică la această presupusă închidere generală de două săptămâni, premierul Florin Cîțu a spus că era vorba despre o discuție teoretică și că nu se pune problema unui lockdown.

„Ca să vă răspund mai clar, nu luăm în calcul o carantinare, m-am opus din primul moment, am spus că nu va exista un lockdown generalizat în România”, a spus în urmă cu o săptămână Cîțu.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole