Secretul caselor bunicilor, mai rezistente la cutremure decât construcțiile din ziua de azi (VIDEO)

Publicat: 18 feb. 2023, 10:52, de Otilia Caloian, în SOCIAL , ? cititori
Secretul caselor bunicilor, mai rezistente la cutremure decât construcțiile din ziua de azi (VIDEO)

Secretul caselor bunicilor, mai rezistente la cutremure decât unele construcţii de astăzi, este dezvăluit de directorul Muzeului în aer liber din Sibiu, Lucian Robu.

Lemnul bine ales, de stejar, meşteri care ştiu să îl cioplească şi să îl îmbine, aşa-numitele cheutori, pereţi care să nu cadă la orice cutremur, izolaţi natural, – acestea sunt secretele duplexului de gospodării care alcătuiesc complexul arhitectural din Stolojani – Cărbuneşti, judeţul Gorj, care a fost demontat şi refăcut în Muzeul în aer liber din Sibiu, cel mai mare de acest fel din Europa.

“În al doilea Război Mondial, a fost și cutremur, în 1940.  Numai asta mai lipsea  României…Atunci, cele mai mari efecte s-au văzut la clădirile din mediul urban, și nu la casele de la țară”, a declarat Lucian Robu, directorul Muzeului în aer liber, ASTRA, din Sibiu.

În Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA, întâlnim case care au rezistat fără nicio problemă la cutremurele din ultimii 200 de ani.

“Priviți aceste ieșituri care sunt îmbinate una în alta în niște crestături, care îi permite casei ca la cutremur sau alunecări de teren, ca elemente structurale să se balanseze, să se miște, nu stau într-o structură rigidă. Lemnul e durabil, iar modul în care căpriorii și grinzile susțin tavanul fac ca aceste case să se lase într-un echilibru propriu”, a punctat directorul muzeului ASTRA din Sibiu.

Citește și Bucureștiul care stă să cadă la cutremur: barajul Ciurel, un sfert din clădiri, o treime din spitale

Otilia Caloian și-a început cariera jurnalistică la începutul anilor 2.000. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Facultatea de Finanțe-Bănci. Este specializată în jurnalismul economic și de ... vezi toate articolele