Ședință de urgență, în Coaliție. Liderii s-au întâlnit la Vila Lac

Conform surselor, discuţiile ar viza mandatul de negociere privind PNRR pe care îl va avea premierul Nicolae Ciucă, în vizita pe care o va face la Bruxelles, miercuri şi joi, precum şi proiectul de buget pentru anul viitor.

Premierul Nicolae Ciucă va efectua o vizită la Bruxelles, miercuri şi joi, însoţit de ministrul de Externe Bogdan Aurescu şi ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu, informează Guvernul. Şeful Executivului va avea întrevederi cu preşedinta Parlamentului European Roberta Metsola, preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen şi secretarul general al NATO Jens Stoltenberg. Prim-ministrul român va participa şi la ceremoniile de semnare a unor documente bilaterale precum Acordul bilateral de cooperare între Centrul Belgian de Cercetări Nucleare şi Institutul Naţional de Cercetare, Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH) şi Memorandumul de înţelegere referitor la cooperarea în domeniul nuclear între Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN) şi Centru Belgian de Cercetări Nucleare (SCK CEN).

Referitor la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în ceea ce priveşte capitolul reformei pensiilor, ministrul Muncii Marius Budăi a prezentat luni, la Parlament, soluţiile Băncii Mondiale pentru îndeplinirea jalonului din PNRR privind pensiile: „Să aibă parte de contributivitate, să aibă un stagiu minim şi să nu mai fie nicio pensie care să depăşească venitul din timpul serviciului”. El a mai spus că toate aceste reglementări şi toate aceste propuneri pentru a îndeplini jalonul din PNRR se regăsesc în materialul trimis de la Banca Mondială, material care a fost înaintat şi către cabinetul premierului, aşa cum este normal.

Totodată, liderul PSD Marcel Ciolacu a transmis, marţi, în mesajul cu prilejul Zilei Armatei Române, că este convins că premierul Ciucă va încerca să facă toate eforturile pentru a scoate din PNRR prevederea introdusă de nişte neaveniţi prin care pensiile militare sunt considerate pensii speciale.

 

De asemenea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Marcel Boloş a precizat, întrebat despre posibilitatea renegocierii procentului de 9,4% cheltuieli pentru pensii din PIB din PNRR, când premierul Nicolae Ciucă va efectua vizita la Bruxelles pentru a discuta cu cei de la Comisia Europeană, că acolo este o problemă legată de indicator şi trebuie găsit un altul similar de disciplină financiară.

El a mai spus că ipotezele care au fost avute în vedere la fundamentarea PNRR sunt total diferite, acum, în sensul în care atunci inflaţia era la 3,9% inflaţia, iar acum este estimată la 15%.

viewscnt

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...