Ședință în coaliție pe tema comasării alegerilor. „Exclus ca PNL să susțină un candidat PSD la prezidențiale”

Ședință în coaliție la Guvern pe tema comasării alegerilor, luni, la ora 16,00, anunță prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan. Pe agendă se află toate variantele şi pentru comasare, dar şi pentru desfăşurarea lor separată.

Dincolo de comasarea alegerilor, Rareș Bogdan spune că este exclus ca PNL să susţină la alegerile prezidenţiale un alt candidat decât cel al partidului, ceea ce înseamnă că nu există nicio şansă să fie sprijinit un candidat al PSD.

„Avem la ora 16.00 şedinţă de coaliţie la Guvern în care ne vom întâlni în Consiliul de coordonare a coaliţiei pentru a alege cea mai bună decizie pentru organizarea alegerilor în acest an. Vom vedea, vom pune pe masă toate variantele, vom aduce şi argumente pentru comasare, dar şi argumente pentru a merge pentru toate cele 5 duminici de alegeri singuri în alegeri pentru că până la urmă avem şi sondaje de opinie, avem şi focus grupuri, avem şi discuţii cu societatea civilă, avem şi monitorizările pe ceea ce s-a discutat în mass media şi în spaţiul public în ultima săptămână, că aşa e normal, să ascultăm vocea poporului şi vocea tuturor pentru a alege cea mai bun decizie”, a declarat Rareş Bogdan, la sediul PNL.

La nivel european, sunt mai multe state care se organizează alegeri comasate – „landuri din Germania, regiuni din Italia, Belgia, inclusiv parlamentare, Ungaria, Islanda, Luxemburg, Portugalia”, dar există şi state în care sunt doar alegeri europarlamentare.

„Pentru noi este important să fie cât mai bună reprezentativitate şi dacă eu aş fi sigur că românii nu şi-ar pierde apetenţa spre ultimele două duminici de alegeri din acest an şi vor participa într-un număr cât mai mare la toate alegerile, sincer, nu-i o problemă de bani, pentru că democraţia costă, acum că plătim 800 de milioane sau plătim 600 de milioane sau 650 de milioane, nu acolo stă marea economie a României, important este să fie reprezentativitate şi să oprim extremismul, pentru că ăsta este cel mai mare pericol pentru România”, a mai precizat Rareş Bogdan.

Comasarea alegerilor și un candidat comun la Cotroceni

Legat de posibilitatea ca PNL şi PSD să aibă un candidat comun la prezidenţiale şi Primăria Capitalei, Bogdan afirmă că nu se pune problema unui candidat altul decât al Partidului Naţional Liberal pentru preşedinţie.

„Partidul Naţional Liberal este obligat de istoria sa, suntem un partid cu blazon, chiar dacă uşor blazat în această perioadă, sper să le scot blazarea colegilor mei din ţară şi să înţeleagă că avem o şansă foarte importantă, dar trebuie să vorbim cu oamenii, să ieşim în media, să stăm pe stradă între oameni, să nu-i ocolim, nu se pune problema unui candidat altul decât al Partidului Naţional Liberal pentru preşedinţie, exclus”, a adăugat Rareș Bogdan.

Cât despre varianta candidaturilor comune PNL şi PSD în alegeri, Bogdan declară că nu este exclusă atâta timp cât candidatul la preşedinţie este Nicolae Ciucă.

„Nu este exclus absolut nimic, dar asta dacă vor înţelege cu toţii că Nicolae Ciucă este cea mai bună opţiune pentru România, mai ales privind contextul internaţional, îi aşteptăm pe toţi să-l susţină. Noi nu stăm în momentul ăsta pe ideea că trebuie neapărat să vină o variantă a noastră. Noi suntem oameni care colaborăm, oameni care dialogăm, oameni care venim cu argumente şi nu venim să impunem ceva, că nu suntem veniţi dinspre est cu cizma sovietică, noi stăm nişte oameni raţionali care am construit democraţia în această ţară, care am modernizat România istoric şi participăm acum la ceea ce înseamnă digitalizare şi dezvoltare”, a adăugat Rareş Bogdan.

Politicianul PNL afirmă că în coaliţie „discuţiile vor fi civilizate şi argumentate”.

„Nimeni nu se pune pe picioarele din spate. Se vor discuta toate (variantele – n.r.). De ce nu cinci duminici de alegeri, de ce nu alegeri singure europarlamentare”, a adăugat Rareş Bogdan.

PNL la PMP, PSD la Cotroceni

În același timp, legat de informaţiile că lideri ai PSD ar dori ca PNL să ia Primăria Capitalei, funcţia de premier şi paritate pe liste comune la Parlament pentru a-l susţine pe Marcel Ciolacu la preşedinţie, Rareş Bogdan susține că nu există nicio şansă în acest sens.

PNL va avea candidat la prezidenţiale şi va câştiga alegerile. În rest, putem discuta absolut orice, putem primi sprijin de oriunde, toată lumea, pot şi cei de la USR să ne susţină, pot şi cei de la PMP să ne susţină, cei de la PSD sunt bine veniţi în frontul pro democratic pentru România”, a mai declarat Rareş Bogdan. 

Mai multe articole...

Cele mai citite articole