Șefa diplomației belgiene a demisionat pentru a-și îngriji soțul

Publicat: 14 iul. 2022, 23:15, de Eliza Popa, în Internațional , ? cititori
Șefa diplomației belgiene a demisionat pentru a-și îngriji soțul

Sophie Wilmes, vicepremier și ministru de Externe belgian, a demisionat joi, 14 iulie, decizia sa fiind motivată de starea de sănătate a soţului ei, care este bolnav de cancer la creier, potrivit AFP.

În 21 aprilie, Sophie Wilmes (47 de ani) anunţase că renunţă temporar la funcţie pentru a putea avea grijă de soţul său, Christopher Stone.

Începând din 21 aprilie, competenţele de şef al diplomaţiei belgiene au fost asumate de premierul Alexander De Croo.

”Boala soţului meu va fi o bătălie dificilă pe care vreau să o duc alături de el şi alături de copiii noştri. Îndatoririle mele actuale din guvern nu mi-ar permite să fac asta”, a menționat Wilmes într-un comunicat.

„Guvernul nostru pierde o mare doamnă”

Această demisie deschide calea unei remanieri ministeriale şi desemnării unui nou titular în această funcţie sensibilă. Membră a Mişcării Reformatoare (liberalii francofoni), Wilmes a precizat că va redeveni deputată în parlamentul federal odată cu noua sesiune.

Sophie Wilmes a devenit în octombrie 2019 prima femeie care ocupă funcţia de prim-ministru al Regatului Belgiei, după plecarea colegului său de partid Charles Michel la preşedinţia Consiliului European, instituţie ce reprezintă cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

”Guvernul nostru pierde o mare doamnă”, a reacţionat joi seară premierul belgian Alexander De Croo, care a salutat ”alegerea curajoasă” făcută de Sophie Wilmes. El nu a oferit vreun indiciu despre numele viitorului vicepremier şi ministru de Externe, funcţie ce revine liberalilor francofoni în guvernul de coaliţie de la Bruxelles.