Șeful Casei de Pensii: „Vârsta de pensionare nu crește în România. Trebuie coroborată cu speranța de viață”

Sistemul de pensii din România se schimbă din temelii, iar autoritățile pregătesc marea recalculare a dosarelor! Aceasta se va face în baza noii legi a pensiilor care prevede eliminarea inechităților salariale, iar unii români ar putea beneficia de creșteri ale pensiilor. Șeful Casei Naționale de Pensii Daniel Baciu a făcut, marți, câteva precizări extrem de importante pe marginea acestor subiecte, reiterând, că nu se pune problema creșterii vârstei de pensionare în România.

„Nu e vorba despre cresterea varstei de pensionare, pentru ca varsta de pensionare, conform actualei legislatii si pe care noi intentionam sa o mentinem si in viitoarea legislatie care va viza sistemul public de pensii, e de 65 de ani. Vorbim despre egalizare varsta de pensionare a femeilor ca si barbatii. Aici trebuie sa tinem cont si de cele doua decizii ale CCR (…) care ne spun foarte clar ca si femeile pot sa iasa la aceeasi varsta de pensionare ca si barbatii.

Acest lucru se face pe baza Anexei 5 din actuala lege de pensionare 263/2010. In momentul de fata, orice doamna care doreste sa iasa la pensie, azi daca merge la ghiseu cu aceste documentatii in vederea pensionarii, doamenele au o varsta de pensionare de 62 de ani. Aceasta varsta de 62 de ani este esalonata conform Anexei 5 din Legea 263 pana la varsta de 63 de ani, care se va intampla pana in anul 2030.

Acel jalon din PNRR, e vorba de jalonul 214 din PNRR, prevede inca o esalonare pana in anul 2035, unde femeile vor trebui sa aiba varsta de pensionare egala cu cea a barbatilor.

Deci, nu vorbim de o marire a varstei de pensionare. Varsta de pesionare trebuie coroborata cu speranta de viata, iar in momentul de fata consideram noi ca varsta de 65 de ani e optima.

Pe de alta parte, dacă cineva dorește să muncească in continuare, la modul voluntar, nu imperativ, nu obligatoriu, poate să o facă pentru ca dreptul la munca nu trebuie îngrădit nimănui. In actuala legislație exista deja o prevedere, e vorba de articolul 99 din Legea 263/10 in care li se oferă un stimulent persoanelor care vor să rămână în activitate. Pe perioada pe care merg, fata de vârsta standard de pensionare și vor sa își continua activitatea, beneficiază deja de un punctaj suplimentar la pensie, respectiv de 0,5/luna. (…) Aceasta măsura vrem sa fie una activa privind continuarea activității in munca (…).

Punctatul suplimentar se acorda doar pe perioada când nu exista cumulul (pensie-salariu). Tocmai pentru acest lucru se acorda punctajul suplimentar ca persoana să rămână cât mai mult în câmpul muncii”, a explicat Daniel Baicu.

Citește continuarea pe Realitatea.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Un membru CA la societățile Primăriei Galați câștigă anual până la...

Dezbaterile coaliției guvernamentale pe tema reducerii cheltuielilor din sectorul bugetar readuc în actualitate faptul că aceleași partide, PSD și PNL, au dat undă verde...