Șeful Consiliului Concurenței i-a sfidat pe senatori. N-a venit deloc la audieri

Publicat: 22 mart. 2023, 16:15, de Florentin Lucaniuc, în POLITICĂ , ? cititori
Șeful Consiliului Concurenței i-a sfidat pe senatori. N-a venit deloc la audieri
Bogdan Chiritoiu

Deși era programat la Comisia economică a Senatului pentru audieri, Bogdan Chirițoiu a făcut totul ca să evite interogatoriul parlamentarilor pe tema crizei RCA.

Preşedintele Comisiei economice a Senatului, Daniel Zamfir, a anunţat că va reprograma audierea preşedintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, pentru lunea viitoare, la ora 12,00, pentru a prezenta măsurile întreprinse cu privire la concentrarea de pe piaţa asigurărilor RCA.

Chiriţoiu şi-a motivat absenţa de miercuri prin faptul că se află într-o deplasare la Praga, iar la Comisia economică s-a prezentat la audieri vicepreşedintele Dan Virgil Pascu.

„Constat că nu e prima dată când domnul Chiriţoiu sfidează Parlamentul. I-am transmis să nu se joace cu focul. Este obligat să vină la audieri la Parlament. Motivul bizar pe care l-a invocat şi anume că este plecat într-o deplasare la Praga, timp de 14 zile, este absolut revoltător. Comisia economică a Senatului doreşte să facă cât mai curând audieri şi la Consiliul Concurenţei tocmai pentru că am fost sesizaţi de către preşedintele ASF că a existat o concentrare în piaţă de peste 80% a celor două companii de asigurări City şi Euroins. Se pare că aceste două companii nu întâmplător au intrat în faliment. Am reiterat invitaţia către preşedintele Consiliului Concurenţei pentru luni, la ora 12,00. Situaţia este deosebit de complexă şi Consiliul Concurenţei trebuie să vină la Senat să dea explicaţii”, a afirmat, miercuri, Daniel Zamfir.

El a susţinut că vicepreşedintele Consiliului Concurenţei Dan Virgil Pascu „nu cunoaşte suficient de bine” istoricul pieţei asigurărilor fiind în funcţie de mai puţin de doi ani.

„Domnului vicepreşedinte care a venit i-am transmis că dorim să vorbim cu preşedintele instituţiei tocmai pentru că această instituţie este implicată de multă vreme. Au fost şi alte două falimente răsunătoare – Astra şi Carpatica, când tot domnul Chiriţoiu era preşedinte la Consiliul Concurenţei. Aşadar, era bine cunoscută situaţia şi cred că domnia sa este cel mai în măsură să dea explicaţiile necesare. Domnul vicepreşedinte este nou în funcţie, are mai puţin de doi ani, nu cunoaşte suficient de bine istoricul despre care v-am vorbit. Înţeleg foarte bine tertipurile pe care preşedintele Consiliului Concurenţei le foloseşte ca să scape de aceste audieri. I-am transmis, repet, să nu se joace cu focul. Luni trebuie să vină. (…) Nu poţi să inventezi această minciună sfruntată că stai plecat 14 zile. Chiar cerem socoteală să vedem ce face preşedinte Consiliului Concurenţei într-o deplasare de 14 zile la Praga”, a transmis senatorul PSD.

Zamfir a menţionat că decizia de a-l invita miercuri pe Bogdan Chiriţoiu la Comisia economică a fost luată luni, după ce preşedintele ASF a precizat în cadrul audierii sale de către parlamentari că a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la concentrarea în piaţa asigurărilor.

„Nu a răspuns solicitărilor noastre. Trimite astăzi pe altcineva, spunându-ne că este două săptămâni plecat. Spune că se va întoarce în ţară pe 4 aprilie. Exclus! Nu am să accept vreodată ca Senatul să îşi facă programul de audieri în funcţie de deplasările mai mult sau mai puţin exotice ale domnului Chiriţoiu”, a menţionat Daniel Zamfir.

Potrivit site-ului Senatului, „în contextul evoluţiei şi situaţiei actuale a pieţei asigurărilor RCA din România şi, totodată, având în vedere gradul ridicat de concentare pe piaţa asigurărilor RCA din România pe care l-a deţinut atât City Insurance S.A, cât şi Euroins România Asigurare-Reasigurare S.A, Comisia economică, industrii şi servicii a Senatului a invitat conducerea Consiliului Concurentei pentru a prezenta măsurile întreprinse de către autoritate cu privire la stabilirea compatibilităţii unei asemenea concentrări cu un mediu concurenţial normal”.