Șeful medicilor din Dolj, Tudorel Ciurea, cere „taxă de protecție” pentru sediu și…restaurant

Colegiul Medicilor Dolj a devenit, din octombrie 2020, feuda nababului medic Tudorel Ciurea. Practic, din acel moment, medicii doljeni au intrat în era șantajului și a amenințărilor, fiind obligați să cotizeze chiar și la finanțarea unui restaurant din Craiova.

Restaurant și sediu pentru medicii doljeni chiar în Parcul Romanescu din Craiova

Colegiul Medicilor Dolj, condus de Tudorel Ciurea, își construiește, cam pe lângă lege, un sediu administrativ, cu restaurant, chiar în Parcul Romanescu din centrul Craiovei. Printr-o Hotărâre a Consiliului Județean Dolj din 2021, se concesionează, pentru 49 de ani, către Colegiul Medicilor Dolj, o suprafață de teren de 766 mp din Parcul Romanescu din centrul Craiovei, pentru o redevență lunară de 771,10 euro, adică 9.253, 28 de euro pe an.

Acest teren are o istorie extrem de interesantă și controversată. Terenul a ajuns, nu se știe cum,  în anul 2008, în proprietatea Prefecturii Dolj, după care, ulterior, în 2016 a trecut în proprietatea Consiliului Județean Dolj, deși era pe raza administrativă a municipiului Craiova. Dar, surprinză! În anul 2022, acest teren se intabulează cu drept de CONCESIUNE, pe o perioadă de 49 de ani, pentru Colegiul Medicilor Dolj.

Pe data de 3 mai 2023, Primăria Municipiului Craiova emite autorizația de construcție nr. 497/2023, deși viitoarea construcție se află în Parcul natural Romanescu, cel mai mare din estul Europei. Conform autorizației emise de Primăria Craiova, denumirea obiectivului este: Construire imobil S+P+2 cu parcări și spații tehnice la subsol – Sediu Administrativ al Colegiului Medicilor Dolj, unde, atenție, va fi și un restaurant denumit „Casa Medicilor”. Această construcție urmează să fie finalizată în 24 de luni de către contructorul SC RECON SA. Coincidență sau nu, constructorul are sediul în localitatea Cârcea, acolo unde președintele Colegiului Medicilor deținte trei proprietăți și o vilă tip duplex.

Cât au cotizat medicii la „cutia milei” de la Colegiul Medicilor Dolj

Dar, imediat după obținerea autorizației de construcție a imobilului din Parcul Romanescu au început controversele care s-au amplificat odată cu dezvăluirile potrivit cărora medicii doljeni au fost forțați de către Tudorel Ciurea să contribuie la finanțarea proiectului. O listă de donații dezvăluie că medicii au fost nevoiți să doneze sume semnificative:

·       Medic primar – 3.000 de lei;

·       Medic specialist – 2.000 de lei;

·       Medic rezident – 1.000 de lei;

Aceste contribuții au stârnit critici în rândul medicilor doljeni, pe motiv că au fost presați să participe financiar la un proiect controversat, dar și că există o relație strânsă între aceste donații și avizele de liberă practică eliberate de Colegiul Medicilor din Dolj.

Pe lângă aceste aspecte, „Casa Medicilor” ridică și multe întrebări cu privire la transparența și necesitatea unei astfel de construcții în cadrul comunității medicale. Aceasta pare să fie destinată întâlnirilor de afaceri între medici, conducerea Colegiului Medicilor, reprezentanții farmaciilor și companiilor implicate în distribuția medicamentelor.

În fața acestor dezvăluiri, comunitatea medicală din Dolj a cerut clarificări din partea conducerii Colegiului Medicilor, iar opinia publică a devenit tot mai preocupată de legalitatea și etica acestui proiect din Parcul Romanescu. Anchetele și investigațiile ulterioare ar putea arunca o lumină mai clară asupra situației, în timp ce medicii din Dolj continuă să lupte pentru transparență și responsabilitate în cadrul comunității lor profesionale.

Citește și: Corupție la Colegiului Medicilor Dolj! Au emis AVIZE de liberă practică unor persoane periculoase

Ciurea face pelerinaj cu “cutia milei”, dar are o avere estimată la 4 milioane de euro

Scandalul privind construcția restaurantului „Casa Medicilor” din Craiova continuă să facă valuri, iar acum se adaugă acuzații legate de averea impresionantă a președintelui Colegiului Medicilor, Tudorel Ciurea, care susține că face pelerinaj cu „cutia milei”, dar deține proprietăți valoroase în municipiul Craiova și în alte locații din județ și chiar afară. Potrivit informațiilor deținute de PUTEREA, averea lui Tudorel Ciurea este estimată la aproximativ 4 milioane de euro, o sumă semnificativă pentru un președinte de colegiu medical.

Totodată, ziarul nostru a căutat să confirme aceste informații prin investigații iar rezultatele sunt surprinzătoare.  În Craiova, Tudorel Ciurea deține mai multe proprietăți, inclusiv un imobil în zona Bulevardului 1 Mai. Cu toate acestea, informațiile cu privire la acest imobil nu pot fi verificate, deoarece nu figurează în baza de date a ANCPI. În plus, el ar mai deține un apartament pe Str. Simion Bărnuțiu și un alt apartament într-un complex rezidențial luxos de pe strada Bujorului din Craiova.

De asemenea, la aproximativ 14 kilometri de centrul Craiovei, în comuna Cârcea, Tudorel Ciurea are trei proprietăți, două dintre ele având câte o vilă luxoasă de tip duplex, construită pe două terenuri care anterior erau destinate culturii de viță de vie.

Exact peste drum, soții Ciurea mai dețin un alt teren pe care se mai află un imobil, însă care nu figurează în cartea funciară.

Din declarația de avere se mai poate deduce că el deține și un spațiu comercial de 320 de metri pătrați, precum și un apartament în Grecia, în stațiunea Neoi Poroi, aflată între Salonic și Atena. Aceste proprietăți sunt în proprietate comună cu Ciurea Paulina.

Zestrea de invidiat a vecinului lui Ciurea de la Cârcea

Întâmplător sau nu, vecin gard în gard cu Tudorel Ciurea, în comuna Cârcea, este Gheonea Dan-Ionuț, profesor universitar la UMF Craiova, facultate unde bosul de la Colegiul Medicilor Dolj a ocupat diverse funcții universitare în ultimii 20 de ani. Gheonea câștigă sume fabuloase din societățile sale comerciale, acestea având un proft de 600.000 lei, iar familia sa câștigă 13.000 € doar de la stat.

Ce venituri a avut Tudorel Ciurea în 2022

Conform unei declarații de avere din 2022, Tudorel Ciurea i-a oferit fiului său o donație în cuantum de 200.000 de lei. Surse apropiate lui Tudorel Ciurea au mai declarat că acesta deține trei autoturisme: Mercedes-Benz GLC, Mercedes-Benz GLE și un Mitsubishi Pajero. Pe lângă toate acestea, Tudorel Ciurea este acționar 50/50 în societatea comercială SC MECCLINIC SRL, care administrează centrul medical „Sf. Nicolae” și înregistrează o cifră de afaceri de 2.361.347 de lei.

27 COMENTARII

 1. Dl Prof Tudorel Ciurea este una din personalitatile luminoase ale Olteniei. In ultimii 50 de ani a investit cu perseverenta energie si suflet pentru imbunatatirea starii de sanatate a comunitatii si pentru ctitoria unei noi Universitati in Craiova, cea de Medicina si Farmacie. Cea mai recenta initiativa, a refacerii traditiei Casei Medicului si Farmacistului, care creste frumos de la zi la zi prin contributia directa a medicilor si farmacistilor, va intari spiritul de apartenenta la valorile orasului si comunitatii al profesionistilor din sanatate.

  • Terminați cu ” limbuțele” ieftine și ” ceușismele” ăstea……domnule profesor…….fără pacienți! Priviți la reprezentarea pediatrie din Craiova la nivel național sau ce să zic internațional: nu articole măcar în Viața Medicală, nu autori de capitole în tratate, nu supraspecializări, etc. Probabil sunteți dator sau urmăriți cumva promovare pe ceva funcție? Parcă am fost puțin bubuit mai ieri! Să fie de fapt un ” iartă- mă” ?

 2. Prof Dr Ciurea si.a investit cel mai pretios lucru din lume – timpul – pentru a dezvolta UMF Craiova, pentru a asigura cadrelor didactice tot materialul necesar si pentru a pozitiona UMF Craiova intre Universitatile de top din Romania la nivel de cercetare. Dezvoltarea unui centru al Colegiului Medicilor Dolj care sa aiba facilitati compatibile cu statutul de medic era necesar intr.un oras centru universitar, capitala de regiune, in plina dezvoltare. Experienta organizatorica a Prof Dr Ciurea Tudorel este apreciata prin sustinerea si coabitarea medicilor din toate specialitatile medicale in realizarea acestui proiect.

 3. Existența Universității de Medicină și Farmacie din Craiova se datorează Prof. Tudorel Ciurea, iar faptul că în Craiova va exista un sediu administrativ al Colegiului Medicilor Dolj se înscrie într-o stare firească a lucrurilor …

 4. De la titlul ce vizează construcția noului sediu al Colegiului Medicilor Dolj pana la ultimul cuvânt legat de aceasta construcție, articolul este plin de neadevăruri și calomnios.
  Din punctul meu de vedere, nu este un articol, este o insiruire complet eronata, părtinitoare și neprofesionista a unor idei fără nici o baza reala.
  Se construiește, legal, conform tuturor normelor in vigoare impuse de lege, un sediu al Colegiului Medicilor Dolj.
  Care nu a avut niciodată un sediu propriu, a funcționat numai in clădiri închiriate.
  Deci, se construiește pentru TOTi medicii din județ, nu pentru domnul profesor Ciurea, un sediu din banii Colegiului, nu din fonduri publice.
  Un sediu care sa răspundă nevoilor de funcționare, un sediu in care sa se poată desfășura adunări generale in care sa existe loc pentru arhiva, cum cere legea, pentru 30 de ani, a actelor unui număr de 3500 de medici.
  Nu este o decizie luată de un singur om, cum insinuați, este o decizie luată de membrii acestui colegiu, in cadru legal. Nu este un moft, este o necesitate.
  Cea mai mare minciuna este cea in care spuneti ca medicii ar fi fost forțați sa dea donații, între aceste donații și avizele de libera practica existând vreo legătura.
  Avizul de libera practica se eliberează anual, in baza unor documente precizate de lege, de peste 20 de ani incoace și nimeni, niciodată, nu a fost privat de acest drept dacă a întrunit condițiile legale.
  Donațiile au un caracter benevol, caci de aceea se numesc donatii.
  Au fost înregistrate legal, in cuantumuri variabile, nu in sume fixe, așa cum insinuați, tendențios.
  Cât despre “ restaurant”, ar fi de ras dacă nu ar fi de plans.
  Domnule jurnalist, dacă documentarea dumneavoastră ar fi fost una reala, ati fi aflat ca acest restaurant nu exista.
  Nu a existat, nu exista și nu va exista.
  Așa ca ar trebui sa revizuiți articolul, ținând seama de adevăr, nu de minciuni ce pot fi demontate cu dovezi reale.
  Consider ca acest articol este un atac nemeritat la persoana, lipsit de cea mai mică urma de etica profesională jurnalistica.
  P. S. Apropo de etica jurnalistica, ați cerut si un punct de vedere de la Colegiu?

 5. Un sediu nou pentru Colegiul Medicilor si pentru cel al Farmacistilor e necesar. Si Dl Profesor Ciurea – ca presedinte al Colegiului – s-a implicat in acest demers care inseamna cheltuiala de bani, timp, nervi si coronare. Articolul e o dovada ca “nici o fapta buna nu ramane nepedepsita”.

 6. Domnul Profesor Dr. Ciurea, pe langa un medic exceptional, este presedintele de care aveam nevoie la conducerea Colegiului Medicilor Craiova. Constructia Casei medicului si farmacistului este o decizie luata impreuna cu noi, medicii din Dolj. Colegiul medicilor mereu a avut si are grija de interesele profesiei de medic, atunci cand Colegiul are nevoie de noi, il ajutam cu bucurie!

 7. Prof. Univ. dr. Tudorel Ciurea, primul rector al UMF, omul de numele căruia se leagă existența Universității de Medicină și Farmacie din Craiova si presedintele Colegiului Medicilor s-a implicat in demersul de a crea Casa Medicului si Farmacistului, sustinuta si apreciata de noi, medicii din toate specialitatile.
  Profesorul universitar Tudorel Ciurea a fost şi a rămas o voce distinctă atât în lumea dascălilor, cât şi în lumea clinicienilor şi a oamenilor de ştiinţă. Prin întreaga sa carieră academică, profesorul Tudorel Ciurea a contribuit la formarea a zeci de generaţii de medici, de profesori, cercetători şi doctori în medicină.
  Dezvoltarea unui centru al Colegiului Medicilor Dolj este o initiava demna de laudat si aplaudat, ci nu de denigrat asa cum se incearca prin acest articol.

 8. Cata lipsa de demnitatea puteti sa aveti!Stiti foarte bine cine este acest om,stiti bine cum il vorbiti pe la spate ,stiti bine cum si-a facut averea imensa impreuna cu sotia,stiti bine cum si-a adus baiatul in Craiova la facultate prin transfer de la Chisinau si acum este mare sef de sectie.Cum au facut ei aceasta avere imensa?
  Cat de lingai puteti sa fiti!!!!!!

 9. Cata lipsa de demnitatea puteti sa aveti!Stiti foarte bine cine este acest om,stiti bine cum il vorbiti pe la spate ,stiti bine cum si-a facut averea imensa impreuna cu sotia,stiti bine cum si-a adus baiatul in Craiova la facultate prin transfer de la Chisinau si acum este mare sef de sectie.Cum au facut ei aceasta avere imensa?
  Cat de lingai puteti sa fiti!!!!!!

 10. Construcția noului sediu al Colegiul Medicilor Dolj are toate avizele legale. Hotărârea de a fi construita o Casa a Medicului și Farmacistului a fost luata în cadrul Adunării Generale a Colegiului Medicilor Dolj. A fost o inițiativa foarte bună a domnului profesor universitar dr Tudorel Ciurea iar noi corpul medical doljean o susținem. Va rog frumos sa căutați în istorie și sa vedeți ca a mai existat în Craiova Casa Medicului și a Farmacistului. Niciodată nu a existat vreo condiționare în ceea ce privește avizul de liberă practică. De când a devenit președinte al colegiului domnul profesor universitar doctor Tudorel Ciurea a transformat Colegiul Teritorial Dolj în unul dintre cele mai bune colegii teritoriale din tara. Domnul profesor universitar doctor Tudorel Ciurea merita apreciat pentru tot ceea ce a făcut pentru UMF Craiova și pentru medicina craioveana, fiind un profesor recunoscut atât la nivel național cât și internațional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole