Șeful serviciilor de informații din Australia cere giganților tehnologiei acces la mesajele criptate

Publicat: 25 apr. 2024, 09:21, de Vlad Stefan Orjan, în Internațional , ? cititori
Șeful serviciilor de informații din Australia cere giganților tehnologiei acces la mesajele criptate

Mike Burgess, șeful serviciilor de informații din Australia, a făcut o cerere neobișnuită miercuri, aducând în discuție accesul la mesajele criptate, un subiect controversat ce implică echilibrul între securitatea națională și protecția vieții private. Burgess a solicitat giganților tehnologiei, precum Apple, Google și Microsoft, să coopereze mai mult și să permită un acces limitat la mesajele criptate în circumstanțe stricte și controlate.

El a subliniat că, fără ajutorul acestor companii, criptarea devine o barieră insurmontabilă pentru autoritățile de aplicare a legii și serviciile de informații în depistarea amenințărilor, inclusiv a grupurilor extremiste. Totuși, marile companii tech au respins în trecut astfel de solicitări, argumentând că acest lucru ar putea pune în pericol securitatea cibernetică și viața privată a utilizatorilor lor.

Burgess a recunoscut că criptarea este benefică pentru protejarea democrației și economiei, dar a avertizat că oferă și un scut pentru teroriști și criminali. Într-o încercare de a îndemna companiile tech să colaboreze, el a insistat că nu solicită introducerea unor legi noi sau a unor atribuții suplimentare, ci doar o implicare mai activă din partea acestora în soluționarea problemei.

Mai mult, Burgess a adus în discuție o rețea extremistă rasistă pe care serviciile de informații australiene o investighează în prezent și care utilizează mesagerii criptate pentru a propaga ideologii periculoase și pentru a planifica activități ilegale.

Această cerere vine pe fondul unei dezbateri globale privind criptarea și echilibrul între securitatea națională și protecția vieții private. Cu toate acestea, este încă neclar dacă giganții tehnologiei vor fi dispuși să acționeze conform solicitărilor autorităților australiene.