Semnal. „Pandemie ascunsă” de infecții rezistente la antibiotice!

Publicat: 18 nov. 2021, 10:15, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Semnal. „Pandemie ascunsă” de infecții rezistente la antibiotice!
gripă_răceală

Oficialii din domeniul sănătății din Marea Britanie avertizează asupra unei „pandemii ascunse” de infecții rezistente la antibiotice, dacă oamenii nu vor reuși să acționeze responsabil după lupta cu Covid-19, transmite BBC.

În sezonul rece, crește numărul cazurilor de gripă și răceli contra cărora, în mod greșit, se folosesc multe antibiotice. Agenția pentru Securitatea Sănătății din Marea Britanie semnalează că abuzul de antibiotice ar putea genera un fenomen periculos pentru sănătatea publică.

În 2020, la o persoană din cinci cu o infecție s-a înregistrat rezistență la antibiotice. Asta înseamnă că bacteriile care le provoacă infecția nu mai răspund la tratamentul cu aceste medicamente obișnuite, ceea conduce la complicații severe și spitalizare.

Trebuie să fim responsabili

Specialiștii britanici subliniază că antibioticele trebuie prescrise numai atunci când este cu adevărat necesar, de exemplu pentru tratamentul unor infecții bacteriene cum este sepsisul, meningita sau pneumonia. De asemenea, sunt administrate împotriva infecțiilor declanșate în chimioterapie, operații cezariene și alte intervenții chirurgicale.

Dar, din păcate, antibioticele sunt prescrise pentru a trata tusea, durerile de urechi sau de gât, cu efect redus sau zero.

Datele ce reies din programul de supraveghere privind utilizarea și rezistența la antimicrobiene (ESPAUR), derulat între 2020-2021) în Marea Britanie arată că numărul total al infecțiilor sanguine a scăzut pentru prima dată din 2016.

Această scădere este pusă pe seama comportamentului în timpul pandemiei: o mai bună igienă a mâinilor, distanțarea socială, purtatul măștii etc. Totuși, procentul infecțiilor rezistente la antibiotice a crescut în aceeași perioadă.

Dr. Susan Hopkins, consilier șef la Health Security Agency din Marea Britanie, spune că rezistența antimicrobiană este o ”pandemie ascunsă” și că este important ”să nu ieșim din pandemia Covid-19 și să intrăm într-o altă criză”.

Infecțiile grave rezistente la antibiotice ”vor crește din nou dacă nu acționăm în mod responsabil”, a adăugat dr. Susan Hopkins.

Ascultați sfatul medicului

Pe măsură ce vine iarna, cu mai multe infecții respiratorii în circulație, este important să ne amintim că antibioticele nu sunt necesare în cazul multor simptome asociate cu răcelile. Dacă nu te simți bine, stai acasă”, spune dr. Hopkins.

”Luarea de antibiotice atunci când nu aveți nevoie vă expune pe dumneavoastră și pe cei dragi unui risc mai mare în viitor, așa că vă rugăm să ascultați sfatul medicului dumneavoastră de familie, asistenta medicală, dentistul sau farmacistul”, mai spune dr. Hopkins.

Prescripțiile pentru antibiotice au scăzut, o reducere semnificativă fiind înregistrată între 2019 și 2020, în special pentru copiii cu vârste sub nouă ani.

Penicilinele au înregistrat  cea mai mare scădere.  

În schimb, s-a constatat o creștere a antibioticelor prescrise de stomatologi pentru prima dată după mulți ani. Explicația?  Mulți oameni au evitat consultația față în față cu stomatologul.