Semnale: Cu dr. Beatrice Mahler la Institutul ”Marius Nasta”, în valul al cincilea

Publicat: 10 ian. 2022, 22:15, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
Semnale: Cu dr. Beatrice Mahler la Institutul ”Marius Nasta”, în valul al cincilea
Dr Beatrice Mahler (Foto INQUAM Photos George Calin)

Managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”, dr. Beatrice Mahler, atrage atenția că, deși este mai blândă, totuși varianta Omicron poate dezvolta simptomatologie îngijorătoare mai ales în cazul persoanelor care au o afecțiune cronică pe care o ignoră.

Și mai atrage atenția că multe cadre medicale s-ar putea infecta având în vedere cât de contagioasă este varianta Omicron, ceea ce ar putea face ca Institutul ”Marius Nasta” să aibă probleme în a asigura continuitatea serviciului medical.  

Bolnavii cronici

Multe persoane, de regulă vârstnice, cu un tratament cronic, de exemplu, pentru hipertensiune arterială, se consideră sănătoase. Dr. Beatrice Mahler spune că ”orice persoană care are un tratament cronic – pe durata mai multor ani – este un bolnav cronic, care are un risc de infecție cu Sars-CoV-2. Aceste persoane trebuie să se vaccineze, pentru a reduce riscul de spitalizare, de a ajunge la terapie intensivă, care persistă chiar dacă se infectează cu varianta Omicron, considerată mai blândă”.

Simptome

Deocamdată, varianta Omicron se concentrează în zona căilor respiratorii superioare, asociată cu dureri de gât, de cap, febră, frisoane.

Dr.  Beatrice Mahler spune că se pare că Omicron nu are capacitatea de a recunoaște țesutul pulmonar, datorită mutațiilor instalate prin trecerea de la varianta Delta la cea Omicron.  

În cazul persoanelor vaccinate, s-au înregistrat forme ușoare.

”Long Covid”

Dr. Beatrice Mahler atrage atenția asupra numărului mare al persoanelor cu sindromul ”long Covid”. Sunt persoane trecute prin infecția Covid-19, adesea cu forme severe, care rămân cu sechele.

Aceste persoane au nevoie de evaluare și, adesea, de spitalizare de lungă durată, deoarece prezintă probleme respiratorii care se remit cu dificultate. În cazul majorității acestor persoane, viața lor s-a modificat radical.  

Aceeași schemă de personal!

Legat de valul al cincilea, managerul Institutului ”Marius Nasta”, se teme cel mai mult de incapacitatea de a se asigura activitatea în această unitate medicală, mai ales că, de la începutul pandemiei, aici schema de personal nu a fost adaptată la noile provocări.

„Atunci când nu ai cu cine lucra, practic, totul se opreşte şi se blochează tot. Până la urmă, în toate cele patru valuri, dar, mai ales, în valul trei şi valul patru am direcţionat personalul către zona COVID din alte secţii, pentru că am avut de unde, pentru că au fost foarte puţine infecţii la personal şi acest lucru a permis să manageriem oarecum activitatea. În acest moment, dacă lucrurile continuă cu un număr mare de infectări zilnice şi previziunile care sunt în acest moment publice se adeveresc, vom avea reale probleme în a asigura activitatea în Institutul ”Marius Nasta’”, semnalează dr. Beatrice Mahler.