Semne care apar pe piele și pot indica apariția diabetului

Publicat: 21 feb. 2024, 21:23, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Semne care apar pe piele și pot indica apariția diabetului
foto: pexels

Pe lângă alte semne, unele observate pe piele – pete de culoare închisă, iritații – ar putea indica apariția unui diabet de tip 2, avertizează medicii.

Diabetul este o afecțiune care poate fi mult timp nedetectată, chiar ani la rând,  deoarece simptomele sunt dificil de observat și, din păcate, sunt ignorate.

Iată și câteva semne care ar trebuie să ne dirijeze către medicul de familie:  nevoia mai mare de a urina în special noaptea, sete excesivă, oboseală, pierderea în greutate fără diete speciale, mâncărimi în zona pensiului sau a vaginului, apariția repetată a aftelor, tăieturi și răni care se vindecă foarte greu, vedere încețoșată.

Și mai sunt și alte semne care nu trebuie ignorate: apariția  pe piele de pete de culoare închisă, infecțiile repetate, pielea iritată, gura uscată, nervozitate , furnicături sau amorțeli etc.  

Tineri și nediagnosticați

În prezent, medicii sunt îngrijorați și din cauza creșterii numărului tinerilor expuși riscului de diabet și nediagnosticați.

Se știe că diabetul de tip 2 asociat cu nivel ridicat de zahăr în sânge, provoacă grave complicații, dacă boala nu este ținută sub control.

”Aproximativ 50% dintre persoane cu vârste între 16 și 44 de ani au fost nediagnosticați, comparativ cu 27% dintre cei cu vârste peste 75 de ani”.

Nikki Joule de la Diabetes UK, citat de The Sun, spune: Aceste cifre dezvăluie un număr șocant de mare al persoanelor care trăiesc cu diabet, nediagnosticați, în timp ce alte milioane au un risc mare de face această boală”.

Persoanele diagnosticate cu diabet au un stil propriu de viață: alimentație echilibrată, eliminarea fumatului și reducerea consumului de alcool, exerciții fizice regulate, menținerea greutății corporale normale, controale și analize medicale periodice.

Incidență în creștere

În privinţa incidenţa diabetului zaharat, în țara noastră, aceasta a suferit o creştere îngrijorătoare în ultimii ani: în 2019 erau cu 41% mai multe cazuri decât în 2012. Tendinţa de creştere a continuat accelerat şi în perioada post COVID-19 – în 2021, la fel ca peste tot în lume, România a înregistrat un număr record de cazuri de diabet diagnosticate: circa 1,5 milioane de cazuri.