Semne care avertizează apariția diabetului în viitor!

Publicat: 24 mai 2024, 08:26, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Semne care avertizează apariția diabetului în viitor!
amețeli leșin diabet semne

Amețeli, leșin… sunt semne că ați putea fi expus riscului de diabet, potrivit unui nou studiu realizat de un grup de cercetători maghiari, care numesc acest fenomen ”neuropatie”.

Această complicație a bolii este pusă pe seama nivelurilor ridicate de zahăr în sânge, care lezează vasele mici de sânge ce alimentează nervii.

Pe termen lung, acest lucru poate duce la deteriorarea nervilor și poate provoca diferite simptome, în funcție de nervii afectați. În mod obișnuit, se observă amorțeală, furnicături, senzații de arsură durere, crampe, slăbiciune a picioarelor și a mânilor, extinsă pe toată lungimea membrelor.

Potrivit concluziilor autorilor acestei cercetări, publicate în Frontiers in Endocrinology și transmise de Daily Mail, pacienții cu risc de diabet de tip 2 au de șase ori mai multe șanse de a suferi de acest tip de leziuni ale nervilor și în special de neuropatie cardiacă autonomă (CAN). Sunt semne care ar putea fi detectate „cu câțiva ani” înainte de diagnosticarea diabetului.

Simptomele CAN includ incapacitatea de a face exerciții fizice  o perioadă foarte scurtă de timp și tensiune arterială scăzută, care poate face ca pacientul să se simtă amețit sau să aibă stare de leșin atunci când se ridică în picioare.

Potrivit cercetătorilor, sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma sau infirma aceste informații.

Să reținem că nu există un remediu pentru neuropatia asociată diabetului, dar sunt disponibile medicamente pentru a atenua simptomele pe care le provoacă.

Diabetul este o boală cronică. Ea  apare atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină sau când organismul nu este capabil să utilizeze eficient insulina produsă. Insulina este un hormon care reglează nivelul zahărului din sânge.

Principalele simptome asociate cu diabetul sunt: sete intensă, nevoie de a urina mai des decât de obicei, vedere neclară, stare de oboseală și pierderea involuntară în greutate.

A avea o alimentație sănătoasă, activitatea fizică regulată, o greutate normală și evitarea consumului de tutun ne ajută să prevenim sau să întârziem apariția diabetului de tip 2.