Sergio Mattarella a fost reales preşedintele Italiei: Aveam alte planuri, dar respect parlamentul

Preşedintele italian Sergio Mattarella, în vârstă de 80 de ani, a fost reales în funcţie, sâmbătă, după al optulea tur de scrutin, un “maraton” parlamentar care a scos în evidenţă profundele diviziuni dintre partidele de la guvernare într-o perioadă marcată de pandemie, informează AFP.

Mattarella, al cărui mandat se încheia la 3 februarie, a reuşit să obţină în al optulea tur de scrutin majoritatea necesară de 505 voturi din totalul de 1009. Au votat senatorii, deputaţii şi responsabilii regionali.

“Aveam alte planuri, dar respect parlamentul”, a afirmat preşedintele. “Voi face tot ce pot”, a adăugat el, potrivit presei internaţionale.

Mattarella anunţase în mai multe rânduri că nu vrea să rămână în funcţie. În pofida acestui lucru, el obţinuse 400 de voturi în cel de-al şaptelea tur de scrutin, conform News.ro.

Funcţia de preşedinte al Italiei este larg simbolică, însă şeful statului are un rol important în cazul unei crize politice, într-o ţară al cărei peisaj politic este foarte fragmentat.

Preşedintele poate dizolva Parlamentul, numi premierul şi refuza să acorde un mandat de guvernare unei coaliţii dacă o consideră prea fragilă.

Mattarella a efectuat un mandat de şapte ani deosebit de agitat, marcat de crize politice şi pandemia covid-19.

Un judecător sicilian puţin cunoscut înainte să devină preşedinte în 2015, Sergio Mattarella a gestionat cu diplomaţie o criză politică dificilă, un rol apreciat de către toate partidele italiene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Austria este una dintre țările care se opune ca România să adere la spațiul Schngen SURSA FOTO: https://www.schengenvisainfo.com/

Ce a cerut Austria ca România să intre în Spațiul Schengen

Refuzul categoric al Austriei de a intra România în Spațiul Schengen ascunde o mulțime de interese economice și financiare uriașe. Potrivit informațiilor noastre provenite din...