Sergiu Manea (BCR): Băncile vor credita pentru proiecte și o economie care să fie rezilientă pe termen mediu și lung

Publicat: 11 iul. 2022, 18:31, de Aurel Drăgan, în News , ? cititori
Sergiu Manea (BCR): Băncile vor credita pentru proiecte și o economie care să fie rezilientă pe termen mediu și lung
Sergiu Manea , CEO BCR

Băncile au bani şi vor credita, chiar în condiţii grele, pentru proiecte şi o economie care să fie rezilientă pe termen mediu şi lung, a declarat, luni, preşedintele executiv al BCR, Sergiu Manea, într-o conferinţă de specialitate.

„Avem o posibilitate uriaşă să ne creăm nişte obiective care să ne ducă de fapt, prin perioada asta. Avem bani, chiar în condiţii grele, băncile vor credita pentru proiecte şi o economie care să fie rezilientă pe termen mediu şi lung. Să ne uităm la indicele calităţii infrastructurii. Avem bani şi băncile vor cofinanţa cât va fi nevoie pentru ca România, într-o perioadă de timp scurtă, să ajungă la media europeană. (…) Avem nişte oportunităţi enorme în faţă. Noi putem reinventa România ca şi actor economic în Europa, de la trasee logistice, până la mâncare, IT&C, inginerie. Orice putem face, trebuie doar să ne dorim”, a spus Manea, la ZF Bankers Summit 2022.

În altă ordine de idei, el a susţinut că, într-o perioadă ca aceasta, cel mai important lucru este ca locurile de muncă să fie predictibile şi sustenabile.

„Da, poţi să spui că economia încetineşte, dar n-am auzit să se piardă multe joburi, ceea ce este un fenomen foarte, foarte important. Într-o perioadă ca asta, cel mai important lucru este ca locurile de muncă să rămână în continuare acolo – şi ele să fie predictibile şi sustenabile. Este firească încetinirea în retail pentru că toate preţurile sunt sus, pentru că toată lumea se aşteaptă la lipsă de predictibilitate. Cred că rolul nostru nu este să creăm drumuri şi scenarii predictibile şi să facem pariuri pe ele, ci să asigurăm clienţii că vom fi acolo cu ei şi vom sta alături de ei, înţelegând care sunt încercările prin care trec şi să încercăm să îi ajutăm”, a subliniat reprezentantul BCR.

Potrivit acestuia, în 2020, întreaga industrie a demonstrat că „îşi doreşte să fie aproape de clienţi, să înţeleagă împreună cu aceştia ce este de făcut”.

La rândul său, Mihaela Bîtu, directorul general al ING Bank România, a afirmat că trebuie să existe prudenţă în perioade de incertitudine, în perioade de crize, atât din partea băncilor, cât şi din partea clienţilor.

„Noi administrăm riscuri. Şi noi, şi clienţii noştri, trebuie să fim prudenţi în perioade de incertitudine, în perioade de crize. Evident că ne aşteptăm la o descreştere a apetitului de creditare şi din partea noastră. Desigur, trebuie să fim mai prudenţi, trebuie să analizăm bine filtrele pe care le avem puse pe diversele categorii de credite pe care le acordăm. Trebuie să avem în vedere riscurile aferente acestui context în care ne aflăm. Şi această criză ne aduce un context nou cu care toţi trebuie să ne descurcăm într-un fel sau altul”, a precizat Mihaela Bîtu.

În opinia sa, creditarea va continua, însă se va vedea o decelerare.

„Se văd primele semne ale acestei decelerări. Sperăm, din nou, că nu vor fi fenomene dramatice, dar nu avem de unde să ştim cu siguranţă. Sperăm cu toţii într-un scenariu de decelerare graduală, dar nu unul dramatic, posibil să se discute despre recesiune, despre stagflaţie, sunt fenomene de care nu trebuie să ne fie frică să vorbim”, a arătat ea.

Şeful ING Bank România consideră că o recesiune „nu este ceva dramatic dacă este o recesiune pe câteva trimestre”.

„Până la urmă, este o recesiune tehnică, nu este neapărat un fenomen dramatic, nu trebuie să intrăm în panică din această cauză”, a adăugat Bîtu.

Ea a precizat că fiecare sector este afectat într-o măsură mai mică sau mai mare, un exemplu fiind utilităţile care, în mod normal, într-o perioadă de criză, este un sector foarte rezilient.

„În această criză, din cauza crizei energetice prin care trec şi ei, au de-a face cu presiune destul de mare”, a explicat Mihaela Bîtu.

„Fiecare sector este afectat. Nu există sector, persoană, care să nu fie afectat într-un fel sau altul în această criză, în diverse grade şi dimensiuni. Efectele se simt la toată lumea, fie că suntem persoane fizice, fie că suntem companii”, a mai spus aceasta.