Servicii psihologice gratuite pentru copii, prin programul guvernamental „Din grijă pentru copii”. Cîțu: actul va fi adoptat săptămâna viitoare

Publicat: 14 sept. 2021, 13:35, de Mihaela Verdes, în Sănătate
Servicii psihologice gratuite pentru copii, prin programul guvernamental

Guvernul va adopta săptămâna viitoare, prin ordonanță de urgență, un program național suport „Din grijă pentru copii”, a anunțat, marți, premierul Florin Cîțu.  

El a precizat că acest program prevede acces la servicii psihologice gratuite acolo unde este nevoie, în contextul pandemiei. Cîțu își dorește și un sistem informatic performant, cu programe pentru analizare, sortare, profilare și decriptare a materialelor online cu caracter abuziv.

România se numără printre primele țări din lume care vine azi cu soluții aplicate pentru copii, în contextul pandemiei de Covid 19. (…)OUG urmează să fie adoptată de Guvern săptămâna viitoare”, precizează primul ministru.

Copiii vor avea acces la servicii psihologice

„Acest program acordă o atenție specială sănătății psiho-emoționale a copiilor. Pandemia, restricțiile, izolarea, toate acestea i-au afectat pe cei mici, iar efectele se pot întinde pe termen mediu și lung.

Copiii vor avea acces la servicii psihologice gratuite acolo unde este nevoie. Pe de altă parte, specialiștii și părinții vor avea acces la resurse și formare pentru a gestiona nevoile psiho-emoționale ale copiilor”, completează Florin Cîțu.

Copiii vor fi protejați și în mediul online

„Venim și cu măsuri de creșterea a capacității de intervenție în cazurile de violență împotriva copiilor. Vom avea cele mai noi soluții de combatere a criminalității online împotriva copiilor. România va avea un sistem informatic performant, cu programe pentru analizare, sortare, profilare și decriptare a materialelor online cu caracter abuziv. Tot mai mulți copii sunt familiarizați cu mediul online, copiii trebuie protejați mereu, oriunde.„, a declarat premierul.

În contextul pandemiei, există câțiva factori care constituie un nivel mai mic sau mai mare de anxietate la copii, potrivit psihologului Ana Fermeșanu. Cum ar fi: gradul de control pe care-l au părintele și elevul asupra situației, gradul de imprevizibilitate, gradul de afectare al contextului familial, lipsa de încredere în soluțiile oferite de instituțiile statului. „Anxietatea se manifestă individual și diferit de la persoană la persoană, dar obligatoriu pe mai multe planuri. Primul este planul fizic, care presupune lipsa poftei de mâncare, hiperhidroza ( transpirație excesivă), palpitații, blocaje motorii, afectarea somnului, amorțirea responsivității (încremenire, mers ca un robot)”, evidențiază Ana Fermeșanu. Ea vorbește și despre cel de-al doilea plan, cel emoțional. Acesta include amorțire emoțională (incapacitatea de a avea pe moment o emoție: la întrebarea <Cum te simți?> răspunsul este <nu știu>) și furtuna emoțională: inundații de emoții negative, râs isteric, furie, deznădăjduire.