Serviciile secrete occidentale: Rusia folosește de un agent sârb pentru a se infiltra în organismele UE

Publicat: 05 mart. 2024, 10:07, de Cezar Andrei, în Internațional , ? cititori
Serviciile secrete occidentale: Rusia folosește de un agent sârb pentru a se infiltra în organismele UE
Serviciile secrete occidentale: Rusia folosește de un agent sârb pentru a se infiltra în organismele UE

Serviciile secrete rusești folosesc un agent sârb pentru a se infiltra în instituțiile UE și pentru a propaga informații pro-Kremlin despre invazia sa în Ucraina, potrivit unei informări a serviciilor secrete occidentale citată de Politico.

Agent de influență al Rusiei, descoperit de serviciile secrete occidentale

Încă din octombrie 2023, cetățeanul sârb Novica Antic – un „agent de influență” activ care, potrivit documentelor, a lucrat în mod voit în strânsă colaborare cu agenția de securitate a Rusiei (FSB) – a avut întâlniri cu oficiali europeni la Bruxelles și, în special, cu membri ai Parlamentului European.

Printre aceștia se numără Viola von Cramon-Taubadel, deputat german din partea Verzilor, Alessandra Moretti, deputat italian din partea Socialiștilor și Democraților, și Vladimír Bilčík, un membru slovac al grupului conservator al Partidului Popular European, potrivit unui comunicat de presă și unei fotografii consultate de Politico.

În informarea serviciilor secrete nu există niciun indiciu care să sugereze că Moretti, Bilčík și von Cramon-Taubadel erau la curent cu legăturile lui Antic cu FSB atunci când s-au întâlnit cu acesta, transmite aceeași sursă.

Citește și: Spionii ruși s-au întors. Și mai periculoși ca niciodată

Totodată, Antic, președinte al Sindicatului militar sârb, s-a întâlnit cu reprezentanți ai sindicatelor EUROMIL și EPSU, care reprezintă personalul forțelor armate și, respectiv, angajații serviciilor publice din Uniunea Europeană.

Publicația rusă care recunoaște că este ”partener de informare” a FSB

Potrivit informării serviciilor secrete occidentale consultate de Politico, Antic este un „agent de influență” activ pentru FSB. Acesta ar lucra cu un asociat al serviciilor secrete rusești pe nume Vyacheslav Kalinin, cetățean rus și redactor-șef al Veteran News, un site media specializat în știri pentru veteranii forțelor armate.

La secțiunea ”Despre noi” a site-ului, se precizează că Veteran News este un „partener de informare” al FSB și al Ministerului rus al Apărării, printre alte ramuri ale forțelor de securitate ale Rusiei.

Rusia se folosește de Serbia ca platformă de lansare pentru operațiuni de influență menite să slăbească sentimentele pro-UE și pro-NATO în interiorul țării, precum și în cadrul Uniunii Europene, care a fost un susținător ferm al Ucrainei de la invazia Rusiei de acum doi ani. Antic și-a folosit influența pe care o are în Serbia pentru a-l critica pe președintele sârb Aleksandar Vucic și pe membrii de rang înalt ai forțelor armate ale țării.

„Aceștia au profitat de orice ocazie pentru a promova propaganda rusă legată de războiul din Ucraina”, se arată în informare, referindu-se la întâlnirile din Serbia și din țările UE.

Antic a fost reținut

Antić, un critic deschis al forțelor armate ale Serbiei, care a intrat în conflict cu conducerea politică a țării, este în prezent reținut pentru acuzații care nu au fost făcute publice, potrivit site-ului de știri Balkan Insight.

Antic a fost demis din armata sârbă de două ori în ultimii cinci ani. Conform aceleiași publicații, el a intrat în greva foamei pentru a protesta împotriva detenției sale. Un avocat al lui acestuia a refuzat să precizeze sub ce acuzații a fost reținut.