Sfântul Antonie cel Mare, 17 ianuarie. Cum se face ritualul celor 9 marţi care îndeplineşte orice dorinţă

Publicat: 17 ian. 2023, 14:33, de Aura Bănescu, în LIFESTYLE , ? cititori
Sfântul Antonie cel Mare, 17 ianuarie. Cum se face ritualul celor 9 marţi care îndeplineşte orice dorinţă

Pe 17 ianuarie este sărbătorit Sfântul Antonie cel Mare, considerat sfântul care îi scapă pe cei credincioși de farmece și blesteme, dar și cel care îndeplinește orice dorință dacă este una curată. Există un ritual special, al celor 9 marți, care se face la biserica Sfântul Anton-Curtea Veche din Bucureşti, acolo unde se află icoana făcătoare de minuni a Sfântului Antonie cel Mare.

În fiecare zi de marţi, la biserica Sfântul Anton- Curtea Veche, este o zi cu totul şi cu totul specială pentru sute de credincioşi. Aici se face un ritual special, pentru îndeplinirea dorințelor, timp de 9 marți la rând.

Cum se face ritualul celor 9 marţi care îndeplineşte toate dorinţele la biserica Sfântul Anton-Curtea Veche

În fiecare marţi se scrie un acatist care urmează să fie citit de către unul dintre preoţi bisericii. În acest acasatist, care poate fi văzut și ca o listă de dorințe, credincioșii notează ce anume ar vrea să li se întâmple, de la cumpărarea unei case sau găsirea unui partener de viață și până la împăcarea cu anumite rude sau rezolvarea unor probleme în justiție.

În cea de-a 10 zi, credincioşi care au făcut ritualul celor 9 marţi, duc la biserică alimente, precum ulei, făină sau orez.

Pe lângă aceste alimente, enoriaşii mai duc şi o pâine care se împarte la nouă persoane. După aceste zile, rugăciunea celui care a respectat ritualul se îndeplineşte.

Rugăciunea Sfântului Anton

Milostive Dumnezeule primește cu bunătate rugăciunile Sf. Anton ce eu ți le prezint acum pentru a dobândi harul (se spune ce har se dorește) ce Ție cu umilință Îți cer.

Iar tu măritul meu patron Sf. Anton nu întârzia a mijloci pentru mine. Fă ca evlavia mea să fie sinceră, ajută-mă să pot dobândi mai întâi iertarea tuturor păcatelor de care ma căiesc din inimă. În genunchi la picioarele tale eu aștept prin mijlocirea ta harul ce-l cer de la Bunul Dumnezeu. Amin.

Rugăciune pentru a dobândi ocrotirea Sfântului Anton

Sfinte Antonie, cerescul ocrotitor al celor ce te iubesc și te sfințesc, iată și eu nevrednicul alerg la tine cu evlavie și îmi pun toată încrederea în ocrotirea ta rugându-te să mă ajuți în neputințele, necazurile și durerile mele.

Ajută-mă să urmez pilda vieții tale petrecându-mi viața în curățenie, în smerenie și în dragoste față de Dumnezeu și de aproapele meu. Apară-mă în vremea ispitei și nu mă lăsa să supăr pe Dumnezeul și Ziditorul meu prin căderea în păcat.

Numără-mă și pe mine de aici înainte între cinstititorii și ocrotitii Tăi. Vino în ajutorul meu ori de câte ori te voi chema în necazuri și strâmtori și mai cu seamă în ceasul morții mele. AminTatăl Nostru, Născătoare, Mărire și acum, Sfinte Antoane, ajută-mă.

Rugăciune făcătoare de minuni a Sfântului Anton

“Bunule Părinte Antonie, cel ce durerile şi păcatele noastre le cunoşti, nu trece cu vederea glasurile de rugăciune ale celor ce aleargă la mijlocirea Ta şi nu te uita la nevrednicia celor ce Te roagă, ci la slava şi mila lui Dumnezeu, pe care Tu L-ai mărturisit şi spre care se îndreaptă rugăciunea ce Ţi-o aducem.

O, slăvite făcător de minuni, părintele săracilor, ocrotitorul văduvelor, sprijinitorul orfanilor, vino cu obişnuita Ta îndurare în ajutorul nostru prin rugăciunile Tale către Dumnezeu, ca să fim mângâiaţi în nevoi, ca să fim apăraţi de primejdii, de ispite şi de păcate.

Tu, cel ce ai făcut din pustiul Egiptului loc de preaslăvire a Marelui Dumnezeu şi a Mântuitorului, fă şi din pustiul sufletului nostru, ars de necredinţă şi ros de patimi, loc plăcut Ţie, în care să se sălăşluiască virtutea, prin Tine să se mărească numele Tău cel sfânt, al Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh. Amin”.