Sfântul Ștefan, cel dintâi martir al Bisericii lui Hristos, jertfit pentru mărturisirea credinței

Publicat: 27 dec. 2023, 06:30, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
Sfântul Ștefan, cel dintâi martir al Bisericii lui Hristos, jertfit pentru mărturisirea credinței
foto: Ziarul Lumina

În ziua de 27 decembrie este sărbătoarea Sfântului Ștefan, iudeu de neam, cel dintâi martir și diacon al Bisericii lui Hristos,  jertfit pentru mărturisirea credinței și predicarea Evangheliei.

După Înviere, apostolii au ales șapte bărbați ”plini de Duh Sfânt și de înțelepciune” pentru predicarea Evanghelie, botez și ajutor în săvârșirea Euharisiei în Biserica din Ierusalim. Unul din șapte aleși a fost Sfântul Ștefan, care propovăduia cu multă dăruire Cuvântul lui Hristos, stârnind invidia saduceilor și fariseilor. Aceștia au pus pe unii să mărturisească strâmb că l-ar fi auzit pe Sfântul Ștefan hulind împotriva Legii lui Dumnezeu. Sfântul Ștefan a fost adus în fața sinedriului spre judecată.  Atunci  „cei ce şedeau în sinedriu au văzut faţa lui Ştefan ca o faţă de înger” (Faptele Apostolilor 6, 15).  

Sfântul a fost ucis cu pietre, dar în timpul supliciului se ruga: ”Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta” (Faptele Apostolilor 7, 59-60).

Sfântul Ştefan, întâiul diacon şi întâiul mucenic, a fost îngropat în ascuns,  în apropierea Templului din Ierusalim. În 415, în mod miraculous moaștele sfântului au fost descoperite fără a fi degradate.

”Este de menționat că la aflarea moaștelor Sfântului Întâi Mucenic a avut loc un cutremur mare, iar moaștele au umplut de mireasmă pe cei care se aflau în acel loc și auzeau glasurile îngerești spunând: „Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace, între oameni bunăvoire”. Odată aduse moaștele Sfântului la Constantinopol, acestea au fost depuse în biserica ridicată de Sfântul Constantin cel Mare în cinstea sfântului”, scrie  CreștinOrtodox.ro

Tradiții

Potrivit unei vechi tradiții, în ziua Sfântului Ștefan, se aduce în case incoana acestuia  pentru sporul și sănătatea tuturor, dar mai ales a celor suferinzi. De asemenea, se dăruiește icoana Sfântului pentru reușită în cazul persoanelor care au procese pe rol. În această zi, sunt pomeniți decedații în condiții deosebite și se împart alimente, mai ales celor botezați cu numele Ștefan.

În unele sate din sudul țării este obiceiul ”pâinișoarelor lui Ștefan”. Sunt niște pâini de mici dimensiuni, din aluat de cozonac, unse cu miere, care simbolizează pietrele cu care a fost lovit de moarte Sfântul Ștefan.

Potrivit Direcției pentru Evidența Persoanelor, în țara noastră, peste 500.000 de români își sărbătoresc onomastica în ziua de 27 decembrie, de sărbătorea Sfântului Ștefan.