Sfântul Vasile cel Mare, episcop și învățător al Bisericii

Publicat: 01 ian. 2024, 07:00, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
Sfântul Vasile cel Mare, episcop și învățător al Bisericii
foto: Ziarul Lumina

În prima zi a Noului An, îl sărbătorim pe Sfântul Vasile cel Mare, unul dintre cei mai populari sfinți, episcop și învățător al Bisericii, un model de viață creștină și de milosetenie, autor al unei prețioase opere .

A scris Regulile vieții monahale și a pus bazele Filocaliei cu Sfântul Grigorie. Regulile monahale ale Sfântului Vasile au rămas în Biserica de Răsărit temelia organizarii vieții mânăstirești.

 Deși Sfântul Vasile cel Mare este unul dintre cei mai mari slujitori ai monahismului, el nu a disprețui familia și căsătoria,  ”Dumnezeu, Care poartă grijă de mântuirea noastră, a împărțit viața oamenilor în două feluri de viețuire, adică în viața de căsătorie și în cea de feciorie, așa încât cel care nu poate să ducă lupta fecioriei să-ți ia femeie (soție) legiuită, cunoscând că i se va cere făgăduința de înfrânare, sfințenie și asemănare cu sfinții care au avut soție și au crescut fii”.

Sfântul Vasile cel Mare i-a combătut pe cei care negau dumnezeirea Sfântului Duh și a susținut conceptul de Dumnezeu în trei persoane; Tată, Fiul și Sfântul Duh.

Toată viața, Sfântul Vasile a fost un model de milostenie. ”Dragostea sa față de semeni s-a concretizat mai ales în asezământul filantropic, numit de credincioși Vasiliada. Acest așezământ a fost construit la marginea Cezareei. Aici au fost adunați cei infometați și abandonați, spre a fi hrăniți. Potrivit cercetatorilor, fiecare boala își avea rezervată clădirea și personalul necesar pentru îngrijire”.

Sfântul Vasile s-a născut în jurul anului 329-330, în Cappadocia, într-o familie  avută, instruită și creștină, cu zece copii. A  trecut la cele veșnice la 1 ianuarie 379.

Tradiții

Se spune că Sfântul Vasile l-ar fi rugat pe Dumnezeu să-i dăruiască o zi. Impresionat de credința lui, Dumnezeu îi dăruiește chiar  prima zi a Anului Nou. În semn de recunoștință, Sfântul a pus la un clopoțel o crenguță de busuioc și i-a făcut urări lui Dumnezeu. Și așa s-a născut tradiția de a ura în prima zi a Anului Nou. Această tradiție s-a îmbogățit cu obiceiul copiilor de a merge cu sorcova din casă în casă .

Pentru ca Noul An să fie prosper și liniștit, se spune că, în ziua de 1 ianuarie, prima persoană întâlnită sau care intră în casă trebuie să fie un bărbat. Bătrânii aveau convingerea că anul va fi bogat sau sărac, în funcţie de situaţia materială a oaspetelui.

Conform tradiției, așa cum este cea dintâi zi a Noului An așa vor fi toate celelalte. În această zi, e bine să verși puțin vin, să spargi un pahar și să dai de pomană pentru ca norocul să te însoțescă tot anul.

În prima zi din Noul An era și obiceiul  ”Vasilică”.  Se mângâia mielul, împodobit cu o fudă roșie în jurul gâtului, numit Vasilică, considerat aducător de norc și bogăție.   

Numele Vasile, foarte răspândit în toată lumea creștină, provine din grecescul basileios, care la rândul lui este în legatură cu basileus, ”rege”, „împărat”, ”bazileu”. Latinii l-au redat prin Basilius.