Sfârșit de drum pentru fabrica de cămăși din România, care a lucrat pentru branduri internaționale de lux

Publicat: 16 iul. 2025, 09:43, de Ionut Jifcu, în ECONOMIE , ? cititori
Sfârșit de drum pentru fabrica de cămăși din România, care a lucrat pentru branduri internaționale de lux
sursa: confectia-tulcea.ro

Fabrica de cămăși Confecția SA din Tulcea, cu o activitate de 45 de ani și colaborări cu branduri internaționale, a intrat în lichidare, iar activele vor fi scoase la vânzare după ce compania a înregistrat pierderi în 2024.

Fabrica de cămăşi a pus zăvoarele pe porţi

După 45 de ani de activitate, fabrica de cămăși Confecția SA din Tulcea intră oficial în lichidare. Consiliul de Administrație al companiei le-a propus acționarilor scoaterea la vânzare a activelor, după ce, luna trecută, a fost aprobată dizolvarea societății. Clădirile și terenul aferent vor fi licitate public, cu un preț de pornire de 16,8 milioane de lei, fără TVA.

Fabrica a fost construită în 1980 și privatizată prin metoda MEBO în a doua jumătate a anilor ’90. În perioada sa de vârf, a produs pentru branduri de top precum Guy Laroche, Pierre Cardin, Gianfranco Ferre și Bigotti, iar exporturile mergeau spre Germania, Franța, Italia, Marea Britanie și Grecia. În perioada comunistă, peste 2.000 de salariați lucrau în fabrică, iar în anii de glorie post-privatizare, circa 450 de angajați realizau aproape 3.000 de cămăși pe zi.

Anul 2024 a fost însă unul dificil, fabrica încheind cu pierderi de aproape 652.000 de lei, la venituri totale de 12,5 milioane lei. În prezent, efectivul mediu de angajați a scăzut la 188. Dacă imobilul nu va fi vândut în cadrul a patru runde săptămânale de licitații, acționarii vor fi convocați din nou pentru o nouă decizie.

Disponibilizări colective

În județul Tulcea, valul concedierilor colective anunțate în 2025 reflectă dificultățile tot mai mari cu care se confruntă sectorul industrial local. Inspectoratul Teritorial de Muncă Tulcea a primit, de la începutul anului, trei notificări privind concedieri colective, care afectează un total de 136 de salariați. Cele mai multe disponibilizări provin de la Confecția SA, companie emblematică a industriei locale de textile, aflată acum în procedură de lichidare.

Concedierile au început în aprilie, după ce decizia de dizolvare a fost aprobată de acționari, marcând sfârșitul a 45 de ani de activitate. Alte două firme au raportat concedieri în martie. JT Grup SRL a disponibilizat 30 de angajați în urma încetării contractului de delegare a serviciilor de colectare și transport al deșeurilor în județ, iar SC Sewing Stitch SRL a renunțat la 25 de salariați din sectorul fabricării de articole de lenjerie de corp.